Justin Timberlake'i tahttan indiren şarkı

Yeni Zelanda'da, Maori dilini hayatta tutma çağrısı yapan Maorice bir şarkı, Justin Timberlake ve Adele'i yerinden ederek bir numaraya yükseldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni Zelanda'da Maori yerlilerinin yok olmaya yüz tutmuş dili Te reo'nun kullanıldığı bir şarkı Justin Timberlake ve Adele'i tahtlarından indirdi. 'Maimoatia (Ona Değer Ver)' adlı pop şarkısı, ülkenin iTunes listesinde bir numaraya yerleşti.

Sadece Te reo dilindeki sözcüklerin kullanıldığı şarkıda, Maori kökenli Yeni Zelandalılara kendi dillerini hayatta tutma çağrısı yapılıyor. Şarkı, en az 12 Maori tarafından seslendiriliyor. Bu kişilerden biri olan Nathaniel Howe, "Çok sayıda Maori bu dili konuşmuyor çünkü hata yapmaktan çekiniyorlar. Bu şarkıylai genç Yeni Zelandalıları dillerini sahip çıkmaya ve onu hayatta tutmak için teşvik etmeye çalıştık" dedi.

Maimoatia, yayınlandığı gün Justin Timberlake'in Can’t Stop the Feeling şarkısını geçerek ülkenin iTunes'da en çok dinlenenler listesinde bir numaraya yükseldi. Bir gün sonra iki numara düşse de, hâlâ Adele’in Send My Love (To Your New Lover) şarkısının önünde.

Yeni Zelanda'da halkın sadece yüzde 4'ü (yaklaşık 48 bin fişi) Te reo Maori dilini konuşabiliyor. İstatistiklere göre, sayı her yıl azalıyor.

Etiketler Maori