IŞİD'in tercümanı: Türkiye sınırını geçerken asker kafasını başka yöne çevirdi

Bir zamanlar IŞİD için tercümanlık yapan Mahmud Yahya, The Independent yazarı Robert Fisk'e konuştu. Yahya, Suriye'ye İstanbul Atatürk Havalimanı-Hatay üzerinden gittiğini, sınırı geçerken bir askerin yüzünü başka yöne çevirdiğini anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiliz gazetesi The Independent'ın Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, Suriye'nin başkenti Şam'daki Mezze hapishanesinde IŞİD'in eski tercümanıyla konuştu. 26 aydır tutuklu olan Mahmud Yahya, Suriye'ye Türkiye üzerinden geçerken gördüklerini bir bir anlattı. Yahya, Suriye'ye gitme kararını Mısır'daki El Ezher Üniversitesi'nde okuduğu sırada Şeyh Muhammed Hassan'ın 'cihat fetvası' üzerine almış.

KİŞİ BAŞI 100 DOLAR

Robert Fisk'in aktardığına göre, 19 yaşındaki Kırgız kökenli Yahya, El Ezher'de 'şeriat hukuku' okuduğu sırada öğretim üyelerinden Hassan söz konusu fetvayı çıkardı. Öğrencilere Suriye ordusunun 'insanları öldürdüğü ve tecavüz ettiği' görüntüler izleten Hassan, "Cihat için Suriye'ye gitmelisiniz" diyerek herkese 100 dolar 'hediye' etti. Yahya, Türkiye macerasını şöyle aktardı:

'TÜRKİYE'DE HİÇ SORUN YAŞAMAZSIN'

isid tercumam"Bir diğer öğrenci, Türkiyeli Muhammed'le iletişime geçmemi söyledi. İstanbul'daki Atatürk Havalimanı'na 270 dolarlık bir bilet aldım. Cihatçıların Suriye'ye gitmesine yardımcı olan Ebu Muhammed beni burada karşıladı. Bana, sınırın diğer tarafındaki Atma'ya [Hatay'ın karşısındaki İdlib'deki sınır kasabası] bir otobüs bileti aldı. 13 saatlik bir yolculuktu. Ebu Muhammed, Türkiye'de hiç sorun yaşamayacağımı, benim gibi birçok genç adamın olduğunu söyledi."

'SINIRDA İKİ FARKLI ROTA VAR'

Sınırda, Türkiye topraklarındaki bir evde iki gece kalan Yahya, daha sonra bir kaçakçılık rotasına götürülmüş. Yahya, burada, 15-18 yaşları arasında yüzlerce çocuğun insanların sınırı geçmesine yardımcı olduğunu anlatıyor. Buna göre, Ortadoğulu gibi görünenler doğrudan yoldan yürürken, [çekik gözlü olduğu için] kendisi gibi yabancı görünenler bir kaçakçılık yolundan ilerliyor. Yahya, yakındaki bir Türk askeri için "Ben geçerken kafasını başka yöne çevirdi" diyor.

'IŞİD'İN SINIRDA ALMAN, İNGİLİZ VE BELÇİKA EVLERİ VAR'

19 yaşındaki Kırgız, sınırı geçtikten sonra Birleşmiş Milletler'in kurduğu sığınmacı kamplarını gören bir 'misafirhanede', Çeçenyalı Seyfullah'ın evinde kalmış. Yahya'nın anlattığına göre, IŞİD ve El Nusra bu dönemde sınırın hemen karşısında ' Alman, İngiliz ve Belçika evleri' gibi bir dizi noktada geleb cihatçıları Suriye'nin içlerine dağıtıyordu.

SURİYE ORDUSU YEŞİL ÇAYLA TUZAĞA DÜŞÜRMÜŞ

Bir tercüman olarak Kırgız ve Çeçen grubuyla Rakka'ya gönderilen Yahya, IŞİD'in buradaki meydanlarda gerçekleştirdiği toplu infazları da yakından görmüş. Yahya'nın yakalanma hikayesi ise film gibi: Rakka yakınlarında kullandığı araç bozulunca girdiği tamircide, kendisine evlenmek isteyip istemediğini soran bir adamla karşılaşmış. Yahya, adamın "Bir akrabam var onunla yarın 7'de tanışabilirsin" sözlerine inanınca ertesi gün iki arkadaşıyla Suriye ordusunun kontrolündeki Tabqa hava üssüne yakın bir bölgedeki bir eve gitmiş. Yeşil çay ve meyve suyu içtikten beş saat sonra, etrafları beş Suriye askeriyle çevrili halde uyanmışlar...

Robert Fisk, Yahya'nın Mezze Hapishanesi'ndeki bütün cihatçılarla aynı şeyi söylediğini yazıyor: "Suriye'ye geldiğinde internetteki yalanlara inanmıştı ama yakalandıktan sonra ona iyi davranıldığını ve işkence görmediğini umuyor. Ailesinin yanına gidebilmek için af çıkmasını umuyor."

HABERİN İNGİLİZCE TAM METNİ