İngiltere'de 'Anne değilsin, iyi başbakan olamazsın' tartışması

İngiltere'de, iki kadın başbakan adayından birinin diğerini 'anne olmadığı' için yetersiz bulduğunu ima etmesi tepki çekti. Brexit sonrası yeni başbakanını arayan ülke, Times gazetesinin de dahil olduğu bir tartışmaya gömüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'de Brexit kararı sonrası lidersiz kalan Muhafazakâr Parti, iki kadın lider ve dolayısıyla başbakan adayı arasındaki annelik tartışmasıyla çalkalanıyor. Tartışma, adaylardan Andrea Leadsom'ın, rakibi Theresa May'in çocuk sahibi olmaması konusundaki sözleri nedeniyle patlak verdi.

Enerji Bakanı Yardımcısı olan Leadsom, Times gazetesiyle söyleşisinde, İçişleri Bakanlığı yapan May'in çocuğunun olmadığını belirtip, kendisinin daha iyi bir başbakan olacağını söyledi. Times da bu sözleri manşetine taşıdı. Ancak üç çocuk annesi Leadsom, cinsiyetçi bulunan sözlerini tepkiler üzerine Twitter'da inkâr etti. Leadsom, söyleşiyi yapan Rachel Sylvester'ın hesabına "Bu, hayatımda gördüğüm en kötü gazetecilik. O kadar öfkeliyim ki. İnanamıyorum. Nasıl yaparsın?" diye yazdı.

TIMES SES KAYDINI YAYINLADI

leadsom - ingiltere - annelikTimes ise ödüllü muhabirinin haberinden geri adım atmayarak, söyleşinin ses kaydını ve deşifresini kamuoyuyla paylaştı. Röportajda Leadsom "Anne olduğunuzu sıklıkla vurguluyorsunuz. Siyasette bunun fark yarattığını düşünüyor musunuz?" sorusuna şu yanıtı veriyor:

"Theresa'nın çocuğu olmadığı için çok üzgün olduğundan eminim. Dolayısıyla ben bunun, 'Andrea'nın çocukları var, Theresa'nın yok' konusuna dönüşmesini istemiyorum, çünkü bu korkunç olur. Ama gerçek şu ki, anne olmanın ülkenin geleceği için iyi bir şey olduğunu düşünüyorum. Muhtemelen Theresa'nın yeğenleri vardır, ama benim, ülkenin geleceğinde yer alacak ve kendi çocukları olacak çocuklarım var."

ÖZÜR DİLEMESİ İSTENİYOR

Leadsom bu sözlerinin çarpıtıldığını savunsa da tepki sürüyor. Başta May'i destekleyen Muhafazakâr Partililer olmak üzere, sosyal medyadan özür çağrıları yükseliyor.

YENİ BAŞBAKAN NASIL SEÇİLECEK?

İngiltere'nin mevcut başbakanı David Cameron, referandumda yüzde 52 oranında oyla Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) kararı alınması üzerine eylüldeki kongrede istifa edeceğini açıklamıştı. Dolayısıyla, iktidardaki Muhafazakâr Parti'nin yeni lideri aynı zmaanda başbakan da olacak. Parti içi yapılan oylamada, May 329 milletvekilinden 199'unun, Enerji Bakanı Yardımcısı Leadsom 84'ünün desteğini almıştı. Parti lideri, ülke genelindeki yaklaşık 150 bin Muhafazakâr Parti üyesinin bu iki aday arasında yapacağı tercihle belirlenecek.