İkinci 'Brexit' referandumu yapılmayacak

Birleşik Krallık'ta 'Brexit'in yeniden referanduma götürülmesini isteyenlere kötü haber geldi. Hükümet, kararı tersine çevirebilecek bir referandumu parlamento gündemine almayı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Krallık'ta Avrupa Birliği'nden çıkma (Brexit) lehine sonuçlanan referandumun tekrarlanması yönündeki çağrılar, hükümet tarafından reddedildi. AB yanlıları, ikinci referandum olasılığının parlamentoda görüşülmesi için 4.1 milyon imza toplamıştı.

EN ÇOK İMZA TOPLAYAN KAMPANYA

İngiliz yasalarına göre hükümet, 100 binin üzerinde imza toplanan konuların parlamento gündemine alınıp alınmayacağına karar vermek durumunda kalıyor. İkinci referandum çağrısı yapan kampanya da, bu yasanın çıkarıldığı 2011'den bu yana en çok imza toplayan girişim oldu. Ancak İngiltere Dışişleri Bakanlığı'ndan, ikinci referandum çağrısının parlamento gündemine alınmayacağı açıklaması geldi. Bakanlık, ilk referandumda 33 milyon insanın 'Brexit' için oy verdiği hatırlatarak, "Bu karara saygı duyulmalı" ifadesini kullandı.

'REFERANDUM YASASINDA BARAJ KISTASI YOKTU'

Söz konusu imza kampanyası esasında referandumdan önce, AB'de kalma kararı çıkması halinde harekete geçirilmek üzere bir Brexit yanlısı tarafından açılmıştı. Kampanyada, oylamaya katılım oranının yüzde 75'in altında kalması ve nihai kararın yüzde 60'dan az oy olması halinde referandumun tekrarlanması çağrısı yapılıyordu. Sonuç 'Brexit' çıkınca, AB yanlıları bu imza metnini adeta 'ele geçirdi'.

Fakat İngiliz Dışişleri'nden yapılan açıklamada, imza kampanyasındaki 'oy barajı' vurgularının yasal bir zemine oturmadığına dikkat çekildi. 2015'te kabul edilen referandum yasasında yüzde 75 ve 60 oranlarındaki barajların yer almadığı belirtilip, "Şimdi AB'den çıkış sürecine hazırlanmalıyız" denildi.

İKİNCİ 'YENİ REFERANDUM'

Bu karar Avrupa'dan çıkışı parlamento üzerinden durdurmak isteyenlere darbe vururken, bir başka 'ikinci referandum' tartışması da gecikmedi. The Independent gazetesinin yaptırdığı araştırmaya göre, halkın yüzde 40'ı AB'den çıkış şartlarının vakti geldiğinde halk oylamasına sunulmasını istiyor.