Çevreciler için en tehlikeli ülke Brezilya

2015 yılı en çok çevreci öldürülen yıl olurken, yaşanan saldırılar nedeniyle dünya genelinde 185 çevre aktivisti öldürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Greenpeace'in yaptığı açıklamaya göre, çevre mücadelesi verenlerin en çok katledildiği ülke Brezilya oldu. 2015 yılında Brezilya'da 50 çevreci öldürüldü

Evrensel gazetesinin haberine göre, 2015 çevre aktivistlerinin en fazla öldürüldüğü yıl oldu. Geçen yıl en fazla cinayetin işlendiği ülke ise Brezilya oldu. 2015'te işlenen 185 cinayetten 50'si Brezilya'da yaşanırken, öldürülenlerin yüzde 40’ı yerlilerden meydana geldi.

2015 yılında Filipinler’de 33, Kolombiya’da 26, Peru’da 12, Nikaragua’da 12, Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 11, Guatemala’da 10, Honduras’da 8, Hindistan’da 6, Meksika’da 4, Endonezya’da 2, Liberya’da 2, Myanmar’da 2, Kamboçya’da 2, Tayland’da 2, Pakistan’da 1 ve uluslararası sularda da 1 çevreci öldürüldü.

ŞİRKETLERE KARŞI TOPRAK MÜCADELESİ

Global Witness’in raporuna göre, cinayetlerin temel nedeni maden projeleri, tarımın alanlarının genişletilmesi ve hidroelektrik santrallere karşı verilen mücadele. Bu konular ise Brezilya hükümetinin ‘kalkınma’ gündeminde öncelikli maddeler olarak yer alıyor.

Brezilya’da, merkezlerden uzak bölgelerde şiddet giderek artarken, katiller cezasız kalıyor. Çevrecileri hedef alan saldırılar, Amazonlarda yaygınla olarak görülüyor. Hükümetin yaşananlara müdahale etmemesinin zararlarını ise ormanlar ve bölge halkı yaşıyor. Brezilya’da bulunan bir Greenpeace ekibi Amazonların ortasında yer alan Sawre Maybu yerli bölgesine (Munduruki yerlilerinin yaşadığı) madencilik etkinliklerini inceledi.

Yine geçtiğimiz hafta Brezilya’nın üç eyaletinde çatışma ve ölüm olayları yaşandı. Para eyaleti sınırlarındaki Novo Progreso’da, Jamanxim Ulusal Ormanında gerçekleştirilen yasa dışı ormancılık eylemlerine karşı yapılan bir operasyonda Çavuş Joao Luiz de Maria Pereira öldürüldü.

YERLİ TOPLULUKLAR SÜREKLİ TEHDİT ALTINDA

Mato Grosso do Sul’da, Tey’i Kue yerlilerin yaşadığı bölgede bulunan bir çiftlikte çalışan 70 çiftçinin düzenlediği saldırıda, bir Guarani-Kaiowa yerlisi öldürüldü. Aralarında 12 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 6 yerli silahla yaralanarak hastaneye kaldırıldı.

Yine Alto Turiaçu yerlilerinin yaşadığı Maranhao’da halk sürekli saldırı tehdidi altında. Yerliler topraklarını ve ormanın yok edilmesini önlemek için bölgeyi izlemeye ve devriye gezmeye başladılar; ancak bu durum, çiftçileri ve ağaç endüstrisi ile uğraşanları rahatsız etti.

SALDIRILAR DURMUYOR

Ka’apor halkını destekleyen örgütlere göre, çiftçiler ve ağaç kesiciler tekrar saldırı hazırlığındalar. Yerliler yaşadığı bölgelerin güvenliğinden sorumlu hükümet kurumları ise üzerine düşeni yapmıyor.

Greenpeace Brezilya’dan yapılan açıklamada duyarlılık ve dayanışma çağrısı yapıldı: “Çevre savunucuları, yıkıcı endüstrilere karşı topraklarını, ormanları ve nehirleri korumak uğruna yaşamlarını tehlikeye atmaktadırlar. Dünyanın neresinde olursak olalım onlarla dayanışmak zorundayız.”