ABD'de siyahlar için düzenlenen gösteride şiddet: 5 polis öldürüldü

Polisin üç günde iki siyahı öldürmesi sonucu protestoların düzenlendiği ABD'de şiddet... Dallas'taki gösteride polise ateş açıldı, en az beş polis öldürüldü.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de polisin üç günde iki siyahi vatandaşı öldürmesine karşı düzenlenen barışçıl protesto gösterilerine şiddet bulaştı. Dallas'taki gösteride beş polis öldürüldü, altı polis yaralandı. Polise keskin nişancıların ateş açtığı belirtiliyor.

'STRATEJİK NOKTALARA YERLEŞTİLER'

Tanıklar, Teksas eyaletinin başkenti Dallas'taki Belo Garden Park'ta düzenlenen barışçıl gösteri sırasında aniden ateş açıldığını anlattı. Dallas Polis Şefi David Brown da saldırganların, göstericilerin yürüyüş yollarının üzerinde stratejik noktalara yerleştiğini söyledi. Basın toplantısı düzenleyen Brown, "Olabildiğince çok polisi öldürmeyi planlıyorlardı" diye konuştu. Brown, üç kişinin gözaltında olduğunu ve bir kişinin daha arandığını açıkladı. Diğer yandan, olayın ilk saatlerinde ortaya atılan bomba iddiaları asılsız çıktı.

OBAMA'DAN İLK AÇIKLAMA

ABD'nin ilk siyahi başkanı Barack Obama ise 'emniyet güçlerine karşı kötü niyetli ve hesaplanmış' diye nitelediği saldırıları kınadı. NATO zirvesi için gittiği Varşova'da konuşan Obama, Amerikan siyasetinin yıllardır çözüm bulamadığı silah kontrolü yasasını bir kez daha gündeme getirerek, "İnsanların elinde güçlü silahlar bulunduğu zaman ne yazık ki bu tür saldırılar daha ölümcül ve trajik hale geliyor" dedi.

NE OLMUŞTU?

Polis şiddetine karşı protestolar, Alton Sterling adlı siyahın Louisiana'da bir park yerinde, Philando Castile adlı siyahın da iki gün sonra içinde bir çocuk da bulunan arabada polis tarafından öldürülmelerine tepki olarak patlak vermişti. Sterling'in öldürülmesinin görüntüleri internette paylaşılırken, Castile'in vurulmasından hemen sonra yaşananlar da arabada bulunan kız arkadaşı tarafından Facebook'ta canlı yayınlanmıştı.

OBAMA: SADECE SİYAHLARIN DEĞİL AMERİKALILARIN MESELESİ

Obama gösterilere şiddet bulaşmasından kısa süre önce yaptığı açıklamadaysa, polis şiddetini ve toplumdaki ırkçı eğilimleri eleştirmişti. Obama, "Bu tür olaylar yaşandığında toplumumuzun kayda değer bir kesimi derilerinin rengi nedeniyle eşit muamele görmediklerini hissediyor ve abu acı veriyor. Hepimiz rahatsız hissetmeliyiz. bu sadece siyahların, Hispaniklerin meselesi değil. Bu, Amerikalıların meselesi; hepimizi ilgilendiriyor" diye konuşmuştu.