ABD'de polis 'şüpheli' diye suçsuz bir siyahın hayatını tehlikeye attı

ABD'de, polis şiddetini protesto eyleminde polislerin öldürülmesi sonrası bir de skandal yaşandı. Dallas polisi, suçsuz bir kişinin fotoğrafını 'Aranıyor' diye Twitter'da yaydı. Polise kendisi giden Mark Hughes, "O sırada öldürülebilirdim" diye isyan etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de polisin siyahlara yönelik şiddetine karşı düzenlenen protesto gösterilerine kan bulaşırken, polis yeni bir skandala imza attı. En az beş polisin öldürüldüğü saldırıların ardından 'şüpheli' olarak sosyal medyaya fotoğrafı verilen siyahi erkek, suçsuz olduğunu ve polisin bu hamlesi yüzünden karmaşa esnasında öldürülebileceğini söyleyerek isyan etti.

TWITTER'DAN AÇIKLADILAR

Dallas'ta dün gece düzenlenen protesto gösterilerinde, keskin nişancı olduğu belirtilen dört şüpheli polise ateş açmış ve en az beş memur hayatını kaybetmişti. Bu sırada kentte karmaşa mark hughesyaşanırken, Dallas polisi de Twitter'dan dördüncü şüpheliyi aradıklarını duyurup bir de fotoğraf yayınlamıştı. Fotoğrafta, belinde silahı olan, kamuflaj desenli bir t-shirt giymiş siyahi bir erkek görülüyordu.

TÜM DÜNYAYA YAYILDI

Polisin 'Aranıyor' duyurusu kısa sürede sosyal medya ve televizyon kanalları üzerinden tüm dünyaya yayıldı. Ancak bu kişi, siyahlara karşı polis şiddetinin protesto edildiği barışçıl gösteriye katılan Mark Hughes isimli göstericiydi. Belindeki silah da, Amerikan siyasetinin kısıtlamaya pek de gönüllü olmadığı yasalara uygun olarak alınmıştı.

'ÖLDÜRÜLEBİLİRDİM'

Mark Hughes, fotoğrafının yayınlanması sonrası karakola giderek kendisinin saldırganlardan biri olmadığını kanıtlamak zorunda kaldı. Sorgu çıkışında da isyan etti: "Şüpheli olarak arandığıma dair bir telefon geldi ve hemen polise gittim. Buna inanamıyorum. O sırada öldürülebilirdim." Bir televizyon kanalına konuşan Hughes, ölüm tehditleri aldığını da anlattı. Siyahi gösterici, polisin fotoğrafını 'şüpheli' olarak yanlışlıkla tüm dünyaya yayması sonrasında kendisinden özür dilenmediğini de vurguladı.

NE OLMUŞTU?

ABD'de üç gün içinde iki siyahi vatandaşın polis tarafından öldürülmesi siyahların öfkesini alevlendirmiş durumda. Yüzlerce kişi, Minnesota ve Dallas'taki polis cinayetlerinin ardından 'siyahların hayatı önemlidir' sloganıyla protesto gösterileri düzenliyor. Ancak Dallas'taki son gösteride polise ateş açılması ülke içinde şok yarattı. Güvenlik yetkilileri, en az beş polisin keskin nişancılar tarafından öldürülmesi, altı polis ve bir sivilin yaralanması sonrası soruşturma başlattı.