Trump geri adım atmıyor: Saddam başarılıydı

ABD'de Cumhuriyetçilerin tartışmalı başkan adayı Donald Trump, 'Saddam Hüseyin'in teröristleri öldürmekte başarılı olduğu' sözlerini yineledi. Trump'ın, anti-Semitik bulunan bir Twitter mesajının arkasında durması da tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Başkanlık seçimlerine hazırlanan ABD'de, Cumhuriyetçilerin tartışmalı adayı Donald Trump'ın anti-Semitik bir Twitter mesajı ve Irak'ın eski diktatörü Saddam Hüseyin'i savunan sözlerinden geri adım atmaması şaşkınlık yarattı. Trump'ın, rakibi Hillary Clinton kişisel e-mail hesabından devlete ait gizli bilgiler içeren yazışmalar yaptığı için zorlu günler geçirirken bile kampanyasını böyle bir yöne oturtması, Cumhuriyetçi seçkinler arasında endişeye yol açtı.

ALTI KÖŞELİ YILDIZI SAVUNDU

Trump geçen hafta attığı bir tweet'te, Clinton'ın tomarlarca paranın önünde görüldüğü bir resim paylaşmıştı. Resimde, Clinton'ın yanında Davut Yıldızı'nı andıran altı köşeli bir yıldız trump clintonbulunuyordu, içindeyse 'En sahtekâr aday' yazıyordu. Bu resmin ırkçılıktan ceza almış bir Twitter kullanıcısı tarafından hazırlandığı ortaya çıkmış, ülke çapından anti-Semitizim suçlamalarının yükselmesi üzerine de Trump'ın hesabından silinmişti.

Ancak Trump bir hafta sonra Ohio'da yaptığı konuşmada söz konusu tweet'i savunarak kampanya ekibine çıkıştı. Cumhuriyetçi aday, "Mesajı silmemeliydiniz. Onu savunmayı tercih ederdim. Sadece bir yıldız" dedi. Trump, 'asıl ırkçıların', yıldızı anti-semitik bulanlar olduğunu savundu.

Müslümanlar hakkındaki faşizan açıklamalarıyla tepki çeken Trump, aynı konuşmada Irak'ın eski diktatörü Saddam Hüseyin hakkındaki tartışmalı sözlerinden de geri adım atmadı. Cumhuriyetçi aday, Cumhuriyetçilerin iktidarında ülkesinin iki defa savaşıp devirdiği Saddam Hüseyin hakkında geçen hafta, "Teröristleri öldürüyordu. bunu çok iyi yapıyordu. Onlara haklarını okumuyordu. Onlarla konuşmuyordu. Onlar teröristti. Bu yeterliydi" demişti.

'SADDAM ÇOK BAŞARILIYDI'

Trump 'Saddam Hüseyin'i savunmak' olarak yorumlanıp tepki çeken sözlerine açıklık getirirken de geri adım atmadı. Bu kez, "Saddam Hüseyin'i sevmiyorum. Saddam Hüseyin'den nefret ediyorum. Ama teröristleri öldürmekte öyle başarılıydı ki" dedi.

CUMHURİYETÇİ SEÇKİNLER ENDİŞELİ

Donald Trump'ın hem anti-Semitizm, hem de Saddam Hüseyin tartışmasını alevlendirmesinin, Cumhuriyetçi seçkinleri endişelendirdiği belirtiliyor. Zira partinin ileri gelenleri, Clinton'ın devlet işlerinde özel e-mail hesabını kullandığı için FBI tarafından 'aşırı dikkatsiz' bulunmasına odaklanmasını umuyordu.