Saddam heykelini yıkan Iraklı: Pişmanım

Irak işgal edilirken devrik lider Saddam Hüseyin’in heykelini yıkan Jaburi: Saddam gitti, yerine bin Saddam geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD öncülüğündeki koalisyon güçleri Bağdat’a girdiğinde, elindeki balyozla 12 metrelik Saddam Hüseyin heykelini yıkan Kadim Şerif Hasan el Jaburi, “Şimdi heykelin olduğu yerden geçerken acı ve utanç hissediyorum. Elimde olsa heykeli yeniden dikerdim ama öldürülmekten korkuyorum" dedi.

BBC'ye konşan Jaburi, Saddam sonrası Irak'ın giderek kötüleştiğini belirtti ve Irak savaşı için "Bush ve Blair yalancı, eğer bir mücrim (suçlu) olsaydım onları kendi ellerimle öldürürdüm" ifadelerini kullandı.

Jaburi, sık sık “Neden o heykeli devirdin” diye kendine sorduğunu söyledi: “Amerikalıların Bağdat’ın çevresine yaklaştığını duyduğumda çok mutlu oldum. Elime bir balyoz alıp, meydanın yolunu tuttum. Heykele vurmaya başladım, onu yıkmak istiyordum. Heykel yıkılmadan önce askerlerden biri yüzüne ABD bayrağı koydu. Kabullenemedim ve ona Irak bayrağı verdim. Şimdi heykeli yeniden dikmek isterdim, ama öldürülmekten korkuyorum.”

O günlerde Saddam rejiminin sona ermesine çok sevindiğini belirten Jaburi, geride kalan her yıl işlerin daha da kötüleştiğine işaret etti. Yolsuzluk, iç çatışma, öldürme ve yağmalamalardan şikayet eden adam, sözlerine şöyle devam etti: “Saddam da insanları öldürdü, ama şimdiki kadar kötü değildi. Saddam gitti, yerine bin Saddam geldi. Irak bizden çalınmış gibi hissediyorum. Bush ve Blair kesinlikle yalancı. Irak’ı yok ettiler. Bizi sıfır noktasına, Ortaçağ’a geri götürdüler.”

Bir zamanlar Saddam’ın motosikletini tamir eden Jaburi, daha sonra gözden düşerek bir buçuk yıl hapis yatmış. Ailesinden en az 15 kişi de Saddam Hüseyin rejimi tarafından idam edilmiş.