Belgelendi: IŞİD Türkiye'de 19 yerden Suriye'ye girmiş

IŞİD'in 2013-2014 arasında Suriye'ye geçişte ağırlıklı olarak Akçakale, Karkamış ve Öncüpınar'ı kullandığı ortaya çıktı. İddia, Suriye'de yayın yapan internet gazetesi Zaman al-Wasl'nin sızdırdığı IŞİD belgelerine dayanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerikan haber ajansı AP'nin Zaman al-Wasl'den temin ettiği 4 bin 37 belgedeki iddialar şöyle:

  • Söz konusu belgeler, Eylül 2013-Kasım 2014 arasında Türkiye'den Suriye'ye giriş yapan militanları kaydetmek için bizzat IŞİD tarafından tutulmuş.
  • 4 bin 37 belgenin 3 bin 900'ünde geçiş noktası bilgisi bulunuyor.

AKÇAKALE, KARKAMIŞ VE ÖNCÜPINAR

  • Belgelere göre, örgüt Türkiye üzerinden 19 geçiş noktası kullandı.
  • Militanların Türkiye'den geçişlerinde ağırlıklı olarak üç bölge kullanıldı: Akçakale, Karkamış ve Öncüpınar. Zira, belgelerde kayıtları bulunan IŞİD'lilerin 2 bin 930'u, Suriye'ye bu sınır yerleşimlerinin tam karşısındaki Tel Abyad, Cerablus ve Azez üzerinden girdi.

KAFKAS KÖKENLİLER DE GEÇTİ

  • Türkiye'den Suriye'ye girenler arasında Avrupa, Kuzey Afrika, Orta Doğu, Kafkasya ve Güney Asya ülkelerinin vatandaşları yer alıyor.
  • Belgelerde militanların yasal yollardan mı geçiş yaptığına, yoksa kaçak yolları mı kullandığına dair bilgi verilmiyor. AP'ye konuşan görgü tanıklarına göre her iki yol da kullanılıyor.
  • AP, belgelerde bahsi geçen savaşçıların IŞİD'in tahmin edilen toplam yabancı üye rakamının yüzde 25-yüzde 40'ını oluşturduğu bilgisini geçti.

'TÜRKİYE BİNLERCE KİŞİYİ SINIRDIŞI ETTİ'

Haberde Türkiye'nin uzun süredir IŞİD'in sınır geçişlerine göz yummakla suçlandığı hatırlatılırken, ismini açıklamayan bir yetkili bu eleştiriyi reddetti. Binlerce yabancı savaşçının tutuklanıp sınır dışı edildiğini söyleyen yetkili, 'asıl olarak bu tehlikeli unsurların Türkiye'ye gitmesine izin veren ülkelerin incelemeye tabi tutulması gerektiğini' savundu. (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler Suriye Türkiye IŞİD