Ekonomist'den Erdoğan'a IŞİD eleştirisi

The Economist, Atatürk Havalimanı'ndaki saldırının ardından yayınladığı Türkiye'nin Izdırabı' başlıklı makalede Erdoğan'ın Suriye politikasnı eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin saygın dergilerinden The Economist, İstanbul Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirilen saldırının ardından bir makale kaleme aldı.

"Türkiye kendini nasıl IŞİD'in kolay hedefi haline getirdi" sorusuna yer verilen makalede saldırıların sorumlusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'yanlış' ve 'yıkıcı' Suriye politikası olduğu iddia edildi.

Saldırıyı hiçbir örgüt üstlenmemiş olsa da delillerin IŞİD'i işaret ettiğine vurgu yapılan  'Türkiye'nin Izdırabı' başlıklı makalede, benzer bir saldırının Avrupa'nın her yerinde meydana gelebileceği, fakat Erdoğan'ın yanlış politikalarının Türkiye'yi bu tür saldırılara daha açık hale getirdiği görüşüne yer verildi.

'GEREKÇE İSRAİL'LE ANLAŞMA OLAMAZ'

Makalede ayrıca Türkiye ile İsrail arasında imzalanan anlaşmanın bu hafta gerçekleştirilen saldırı için "makul bir bahane olamayacağı" belirtilirken böyle büyük saldırıların aylar süren bir planlama sürecini gerektirdiğine dikkat çekildi.

"Erdoğan'ın yıkıcı Suriye politikası Türkiye'yi riske atıyor" denilen makalede Türkiye'de son 9 ay içinde 9 terör saldırısı düzenlendiği ve bu saldırılarda yaklaşık 250 kişinin yaşamını yitirdiği hatırlatıldı.

'TÜRKİYE CİHATÇILARA İZİN VERDİ'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın IŞİD konusunda hata yaptığını kabul etmek yerine daha fazla yanlış yapmaya devam önü sürelen makalede şunlara da yer verildi: 'Erdoğan hükümeti, 2011 yılından itibaren on binlerce yabancı savaşçının Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı devirmek için Türkiye üzerinden Suriye'ye girişine izin verdi. Türkiye, bu savaşçıların çoğunun radikal cihatçılar olduğunu biliyordu. Bunların birçoğu IŞİD'e katılarak bugünün canavarını oluşturdu. Ayrıca Türkiye içinde terörist bir altyapı kurmalarına da izin verildi ve şimdi bu altyapıyı Türkiye içindeki saldırılarda kullanıyorlar.'