Çavuşoğlu'ndan 'Rusya ile Suriye'de yeni dönem' mesajı

Rusya mevkidaşı Lavrov ile görüşen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye'nin Suriye politikasının değişebileceğinin işaretini verdi: "Önce 'Esad gitsin, Esad kalsın' şeklinde farklı görüşlerimiz oldu. Şimdi de aynı fikirde olduğumuzu söylemek zor."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile Rusya arasında uçak krizinin ardından ilk resmi temas gerçekleşti.  Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi.

Rusya ile 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizinden sonra bu ülkeye giden ilk Türk bakan olan Çavuşoğlu, Lavrov'la Soçi'de resmi görüşmelerin yapıldığı Rus Otel'de biraraya geldi. Görüşme 36 dakika sürdü.

Görüşmenin başında kısa bir açıklama yapan Çavuşoğlu, zamanlama açısından önemli olan Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısı'na davet edilmesi ve sıcak karşılama nedeniyle Lavrov'a teşekkür etti.

'ÇOK YAPICI VE OLUMLUYDU'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Putin'e gönderdiği mektubun ardından telefonda da görüştüklerini anımsatan Çavuşoğlu, "Bu çok yapıcı ve olumluydu. İlişkilerimizin normalleşmesi ve arzulanan seviyeye çıkarılması için bize de görüşmede ele alınan konuları takip etme talimatı verildi" diye konuştu.

Lavrov ise Çavuşoğlu'na Karadeniz Ekonomik İşbirliği Toplantısına katılımından dolayı teşekkür etti.

Bu toplantı vesilesiyle taraflar arasında ikili görüşme imkanı oluşacağını dile getiren Lavrov, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Putin'e gönderdiği mesaj ve yaptığı telefon görüşmesi bağlamında ilişkilerin normalleşmesi için pratik adımları ele alacaklarını kaydetti.

SURİYE'DE YENİ DÖNEM

Çuvuşoğlu, Suriye konusunda ise şunları söyledi: "İki tarafta da ilişkileri kriz öncesine dönüştürme isteği var. Çok yapıcı ve olumlu bir görüşmeyi gerçekleştirdik. Önce 'Esad gitsin, Esad kalsın' şeklinde farklı görüşlerimiz oldu. Şimdi de aynı fikirde olduğumuzu söylemek zor. Şu anda kesilen diyalog başladığı için olumlu ya da olumsuz her konuyu Rusya ile görüşebiliriz" dedi.

GEÇEN YIL 24 KASIMDA

Türkiye, 24 Kasım’da hava sahasını ihlâl eden Rus savaş uçağını, Suriye sınırında düşürmüştü. Bu durum Ankara ve Moskova arasında krize neden oldu. Moskova yönetimi uçağın Suriye üzerinde düşürüldüğünü ve Türkiye’ye hiçbir tehdit teşkil etmediğini söylerken, ABD ve sivil gözlemciler Rus uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğrulamıştı.