Menbiç'te ilerleyiş devam ediyor

IŞİD kontrolünde bulunan Menbiç'in geri alınması için başlatılan operasyonda kent merkezine ilerleyiş devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) kontrolünde bulunan Menbiç'te ilerleyiş devam ederken, örgüt dün sabah Cerablus tarafından karşı saldırı düzenledi.

IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'ya giden yol üzerinde önemli bir yeri olan Menbiç'e, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) 4 taraftan girdi. Kentin alınması için operasyonlar devam ederken, kuşatmayı yarmak isteyen IŞİD militanları Cerablus yönünden saldırı düzenledi.

IŞİD saldırısı püskürtülürken, Menbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwiş, "IŞİD çeteleri Menbiç üzerinden dünyaya ve dünyadan da Menbiç üzerinden Rakka'ya ulaşıyor. Bu sebeple Menbiç'i özgürleştirme hamlemiz, Rakka'nın özgürlüğü için büyük bir adımdır" dedi.

IŞİD'DEN KARŞI HAMLE

Halep'in en büyük ilçesi olan Menbiç, 2014'ten beri IŞİD'in kontrolünde. Kentin geri alınması için 1 Haziran'da uluslararası koalisyonun hava desteği ile SDG tarafından operasyon başlatıldı.

23 Haziran'da kente giren SDG güçlerinin ilerleyişi devam ederken, kuşatmayı yarmak isteyen örgüt, dün sabah karşı saldırıya geçti. Cerablus'un 19 kilometre güneyindeki Kirat Köyü'nde yoğunlaşan ve 3 saat süren çatışmanın ardından IŞİD'liler geri çekilmek zorunda kaldı.

Kent merkezine doğru ilerlediklerini söyleyen Menbiç Askeri Meclisi Sözcüsü Şervan Derwiş, "2 mahalleyi IŞİD'ten kurtararak özgürleştirdik. Güney tarafından operasyonun 25'inci gününde girerek buğday ambarını aldık. Burası yaklaşık şehrin yarısını görebilen bir alan olduğu için stratejik öneme sahip. Kuzey yani Cerablus tarafından ise kentin giriş mahallesinde yoğun çatışmalar yaşanıyor. Artık dört taraftan da kentin içine girmiş durumdayız." şeklinde konuştu.

"SİVİLLER CANLI KANKAN OLARAK KULLANILIYOR"

IŞİD'in sivilleri canlı kalkan olarak kullandığını aktaran Derwiş, sivillerin güvenli bölgeye aktarılmasının ardından şehrin alınacağını belirtti. Derwiş, IŞİD'in başkent ilan ettiği Rakka'nın alınması için, Menbiç'in stratejik öneme sahip olduğunun altını çizdi. Menbiç'in örgütün dünya ile bağlantı noktası olduğunu ifade eden Derwiş, "Bu sebeple Menbiç'i özgürleştirme hamlemiz, Rakka'nın özgürlüğü için büyük bir adımdır. Bu çerçevede Rakka da özgürleştirilecektir" diyerek sözlerinin noktaladı. (DHA)