İsrail kabinesi Türkiye için kararını verdi

İsrail kabinesi Türkiye ile mukabakat metnini kabul etti. Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Adalet Bakanı Ayelet Shaked ve Eğitim Bakanı Naftali Bennett red oyu kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Mavi Marmara krizinden bu yana donan Türkiye-İsrail ilişkilerini yeniden canlandıracak mutabakat metni İsrail kabinesi tarafından resmen onaylandı. İsrail Güvenlik Kabinesi, mutabakatı "oy çokluğu" ile onayladı. 10 kişilik kabinede, 7 üye mutabakat lehinde oy kullanırken, 3 üye "red" oyu verdi.

Sözcü gazetesinden Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, Türkiye'nin de onayından sonra iki ülke karşılıklı olarak büyükelçi atayacak. Red oyu veren üyelerden Ayelet Shaked, 2014 yılında milletvekili olduğu dönemde Filistinlilerle ilgili ırkçı ifadeler kullanmış, buna tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da tepki göstererek, “Sen nasıl kadınsın ya? Sen ne pis kadınsın, senin genlerinde başka bir şey var. Sen, ‘bütün Filistinli anneler ölmelidir’ nasıl dersin?” diye konuşmuştu.

Mutabakata “red” oyu verenlerden biri de, Savunma Bakanı Avigdor Lieberman oldu. Lieberman, daha önce Dışişleri Bakanlığı görevindeyken de, Türkiye aleyhtarı çıkış ve politikaları ile dikkat çekmişti. Türkiye ile yaşanan “alçak koltuk” krizi de, Lieberman’ın bakanlığı döneminde yaşanmış, Bakan Yardımcısı Danny Ayalon, diplomatik kurallara aykırı olarak, Türk Büyükelçisi’ni “alçak koltuğa” oturtmuştu.

Mutabakat aleyhine oy kullanan üçüncü Bakan ise, İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett oldu. İsrail koalisyon hükümetinde yer alan Habayit Hayehudi Partisi’nin liderliğini de yapan Bennett, mutabakatın “tazminat bölümüne” katılmadığını açıklamıştı. Bennett, Türkiye ile uzlaşmadan yana olduğunu söylemiş, “Ancak terör saldırısı faillerine tazminat İsrail’in gelecekte pişmanlık duyacağı bir şey” açıklaması yapmıştı.

Mutabakat metnine Türkiye adına Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu dün imza atmıştı. İsrail adına imza atan isim İsrail Dışişleri Bakanlığı Direktörü Dore Gold olmuştu.

HABERİN TAMAMI