AB Komisyonu: Romanları dışlamayın

AB Komisyonu, üye ülkelere, Romanların ayrımcılığa uğramasına karşı mücadelede çabalarını artırmaları uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - AB Komisyonu, Roman azınlığın durumuna ilişkin hazırladığı yıllık raporunu kamuoyuna tanıtırken, “AB ülkelerinin Romanların dışlanması ve ayrımcılığa uğramasına karşı mücadelede daha güçlü bir siyasi irade ortaya koymaları ve uzun vadeli bir vizyon geliştirmeleri gerektiğini” açıkladı.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre; raporda birçok alanda ilerleme kaydedildiğini ancak birçok sorunun bulunduğuna dikkat çekildi. 2013 yılında hazırlanan bir önlem kataloğu, Romanların daha iyi eğitim, iş, sağlık ve konut imkânlarına kavuşmaları için AB ülkelerinin hükümetlerini topluma uyum stratejileri geliştirmekle yükümlü kılıyor.

AŞAĞILAYICI SÖYLEMLE MÜCADELE 

Aralarında Almanya ve Avusturya'nın da bulunduğu altı üye ülkenin Romanları aşağılayıcı söylemlere ilişkin AB Komisyonu'nun mücadele tavsiyelerini uygulamaya koyduğu vurgulandı. Eğitim alanında Romanların kişisel gelişmesine yönelik önlemleri ise 28 üye ülkeden 12'si hayata geçirmiş durumda. Bunlar arasında Almanya da bulunuyor. Ancak Almanya'nın küçük yaştaki çocukların eğitimi konusunda geride kaldığı belirtiliyor. Rapora göre, Almanya ile diğer 15 AB üyesi ülke Romanların sağlık sistemlerinden yararlanması için mevcut tüm bürokratik engelleri ortadan kaldırdı. Ancak birçok AB üyesi ülke yerleşik konumda olmayan Romanlar için belirli oturum imkânları sağlayamadı ya da bunları henüz resmen Brüksel'e bildirmedi.