Suriyeli muhaliflere gönderilen silahlar karaborsada

Amerikan istihbarat servisi CIA tarafından Suriyeli muhaliflere gönderilen silahlar karaborsada satılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Amerika Birleşik Devletleri'nin, Suriye'de savaşması için eğitilen muhaliflere gönderdiği silahlar karaborsada satılıyor.

ABD'nin eğit-donat programı kapsamında, eğitilen Suriyeli muhaliflerle ilgili yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Amerikan istihbarat örgütü CIA'in, muhaliflere gönderdiği silahlar karaborsadaki silah tüccarlarına satıldı.

DHA'nın Amerikan basınından aktardığı haberine göre, Ürdün gizli servisi (G.İ.D.) görevlileri, muhaliflere gönderilen silahları düzenli olarak çalıp, silah tüccarlarına satıyor. Ürdünlü görevlilerinin çaldığı silahlar, Amman'da polis merkezine düzenlenen ve 2 Amerikalı eğitmenin de öldürüldüğü saldırıda kullanıldı.

Suudi Arabistan'ın gönderdiği silahları da satan Ürdünlü istihbaratçılar, elde ettikleri paralarla, lüks araçlar, cep telefonları ve başka malzemeler satın almışlar. Satılan silahlar arasında kalaşnikof olarak bilenen AK-47 piyade taarruz tüfekleri, havan topları, güdümlü roketler ve el bombaları bulunuyor.

EĞİT-DONAT FİYASKOSU

Esad karşıtlarından oluşan 15 bin kişilik bir ordu oluşturmak amacıyla ABD ve müttefikleri tarafından "eğit-donat" projesi oluşturuldu. 15 bin kişi hedefiyle yola çıkan projede 6 ayda sadece 60 kişilik bir grup eğitildi.

Muhaliflere askeri eğitim verilmesi için Türkiye ve ABD arasında 2015'in Şubat ayında bir mutabakat imzalandı. Türkiye'de askeri eğitim alan ve silahlandırılan 54 kişilik grup, 29 Temmuz 2015'de Suriye'ye girdikten kısa bir süre sonra El Kaide'nin Suriye kolu olan El Nusra Cephesi'nin saldırısına uğradı. Büyük kısmı El Nusra militanları tarafından öldürülen ve kaçırılan eğit-donat grubundan geriye yalnızca 7 kişi kaldı.

Kalan 7 kişiden 5'i, yine El Nusra tarafından 3 ve 4 Ağustos'da esir alındı. 500 milyon dolar bütçe ayrılan, 30. Tümen'den geriye yalnızca 2 kişi kaldı.

30 Tümen'in komutanlarında Yüzbaşı Wawi, projenin çok yavaş ilerlediğini ve ABD'nin kendilerini yüz üstü bıraktığını söyledi. BBC'ye konuşan Wawi, "Para, silah ve havadan korumayla desteği verilecekti. Ama gerçekte altı ayda sadece 60 savaşçı eğitildi. Herkesi hazır etmek on yıllar sürecek" şeklinde konuşmuştu.

ABD SİLAHLARI EL NUSRA'YA VERİLDİ

19 Eylül 2015'ye Öncüpınar Sınır Kapısı'ndan, Suriye giren ikinci grup ise 21 Eylül'de silahları ile birlikte El Nusra Cephesi'ne teslim oldu.

Yüzbaşı Ebu Zeyd'e bağlı 50 kişilik grup, ellerindeki 6 araçla birlikte silah ve teçhizatlarını El Nusra Cephesi'ne teslim etti. Teslim olduktan sonra açıklama yapan Ebu Zeyd, 30 Tümen'den ayrıldığını ilan etti.

Konuyla ilgili olarak savaşçıların El Nusra Cephesi'ne teslim olmadığı, örgüte katıldıkları iddia edildi.