İsrailli 2 bakan anlaşmayı veto edecek

İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Shaked, Türkiye ile imzalanan anlaşmayı veto edeceklerini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ve İsrail arasında diplomatik ilişkilerin düzeltilmesi konusunda imzalanan anlaşmaya karşı, İsrail kabinesinden karşı sesler yükseliyor.

Hürriyet gazetesinin Jerusalem Post gazetesine dayandırdığı habere göre, İsrail Eğitim Bakanı Naftali Bennett ve Adalet Bakanı Ayelet Shaked, anlaşmayı veto edeceklerini açıkladılar.

Anlaşmanın İsrail çıkarlarına uygun olduğunu söyleyen Eğitim Bakanı Bennett, "Ancak terör saldırısı faillerine tazminat İsrail'in gelecekte pişmanlık duyacağı bir şey" dedi. Mavi Marmara'da ölenler için 'terörist' diyen Bennett, HAMAS'ın elinde olduğu düşünülen, İsrailli 2 askerin cenazesinin iadesi için Türkiye'nin çaba harcamasını istedi.

Sağ görüşlü Habayit Hayehudi partisine üye 2 bakandan Bennett, aynı zamanda partinin lideri. Türkiye ile yapılan anlaşmanın yürürlüğe girmesi için İsrail Güvenlik Kabinesi’nde oylanması gerekiyor.

ERDOĞAN, BAKANA TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Adalet Bakanı Ayelet Shaked, 2014 yılında Filistinli annelerle ilgili kullandığı ırkçı ifadeler nedeniyle tepki toplamıştı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Shaked'i, "İsrail’de bir kadın çıktı, aynen şunları söyledi: Filistinlilerin hepsi bizim düşmanımız ve onların kanı bizim elimizde olmalı. Buna öldürülen teröristlerin anneleri de dahil, Filistinli anneler de öldürülmeli; bunu söyleyen bir kadın milletvekili, İsrail Parlamentosunun bir üyesi. Allah aşkına soruyorum; bu zihniyetin Hitler’in zihniyetinden ne farkı var?" diyerek eleştirmişti.

Erdoğan, "Sen nasıl kadınsın ya? Sen ne pis kadınsın, senin genlerinde başka bir şey var. Sen, 'bütün Filistinli anneler ölmelidir' nasıl dersin?" şeklinde konuşmuştu.

"FİLİSTİNLİ ANNELER DE ÖLMELİ"

O dönem milletvekili olan Shaked, Temmuz 2014'te Facebook hesabından, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun eski danışmanı Uri Elitzur’un yazdığı bir metni paylaşmıştı.

Paylaşılan yazıda "Her teröristin arkasında onlarca erkek ve kadın var. Onların hepsi düşman savaşçı ve onların kanı ellerimizde olmalı. Bu onları çiçekler ve öpücüklerle cehenneme gönderen şehitlerin anneleri için de geçerli. Oğullarının yolunda gitmeliler. Onların yılanları yetiştirdikleri evleri de yıkılmalı. Yoksa daha fazla küçük yılanlar oralarda yetişecek" ifadeleri yer alıyordu.

LIEBERMAN DA VETO EDEBİLİR

İsrail'in yeni Savunma Bakanı Avigdor Lieberman'ın da anlaşmaya karşı çıktığı belirtiliyor. Haaretz gazetesi, Türkiye karşıtı görüşleriyle bilinen sağcı Bakan Lieberman'ın da anlaşmayı veto edebileceğini yazdı. Lieberman, anlaşmayı tasvip etmediğini ancak aleyhte de kampanya yürütmeyeceğini söylemişti.

İsrail basınına göre, anlaşmaya karşı çıkan bakanlar olmasına rağmen, dokuz üyeli Güvenlik Kabinesi'nde, anlaşmanın oy çokluğuyla kabul edilmesi bekleniyor.