'Türkiye-İsrail anlaşması gizli kalacak' iddiası

İki ülke arasında 6 yıl önce kopan ilişkileri yeniden başlatmak için imzalanacak anlaşmanın bir bölümünün kamuoyuna açıklanmayacağı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye ile İsrail'in 6 yıl önce Mavi Marmara kriziyle kopan ilişkileri yeniden başlatmak için imzalayacağı anlaşmada “Türkiye’nin Aşdot Limanı’na yönelik yardımları nasıl ulaştıracağı”, “Hamas’a karşı alınacak tedbirler” ve “Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek 20 milyon dolarlık tazminatın kullanımı”na ilişkin mutabakatın gizli kalacağı belirtiliyor.

Cumhuriyet'ten Duygu Güvenç'in haberine göre Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmelerde son yaklaşıldı. Eski Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover’un üç yıldır sürdürdüğü müzakerelerin ardından imzaların bugün veya salı günü bir Avrupa kentinde atılması bekleniyor. İsrailli kaynaklar İsrail kabinesinin 29 Haziran’da anlaşmayı onaylamak için toplanacağını duyurdu. Müzakerecilerin, kamuoyuna açıklanmayacak bir mutabakat muhtırasına imza atacağı ifade ediliyor.

“Türkiye’nin Aşdot Limanı’na yönelik yardımları nasıl ulaştıracağı”, “Hamas’a karşı alınacak tedbirler” ve “Mavi Marmara mağdurlarına ödenecek 20 milyon dolarlık tazminatın kullanımı” konularının açıklanmayacak metinde yer alması bekleniyor.

ERDOĞAN, MEŞAL'İ AĞIRLADI

Anlaşmada sona yaklaşılırken Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, önceki gün Hamas Siyasi lideri Halid Meşal’i Ankara'da ağrladı. İsrail'in anlaşma için Türkiye'deki Hamas liderlerinin sınır dışı edilmesini istediği iddiası daha önce kamuoyuna yansımıştı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Türkiye’nin söz konusu “Hamas şartını” kabul etmeyeceğini söylerken Cumhurbaşkanılığı Sözcüsü İbrahim Kalın, “Hamas’ın İstanbul’da bir ofisi yok. Hamas ile görüşmeye devam edeceğiz. Filistin yönetimi ile görüşmeye devam edeceğiz” demişti. Kamuoyuna açıklanacak metinin içeriğinin ise başka olacağı öngörülüyor. Türkiye - İsrail ilişkilerinin normalleştirilmesi için “büyükelçilerin atanmasını” içeren bir metnin kamuoyu ile paylaşılacağı ifade ediliyor.

Haberin tamamı