AB'de deprem: İngiltere 'Bana müsaade' dedi

Tüm dünyanın merakla beklediği referandumdan 'beklenmeyen' sonuç çıktı. İngilizler, Avrupa Birliği'nden ayrılmayı, yani 'Brexit'i seçti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere, Kuzey İrlanda ve Galler'den oluşan Birleşik Krallık'ta düzenlenen tarihi AB referandumdan 'ayrılma' kararı çıktı. Resmi olmayan sonuçlara göre, AB'den ayrılmayı isteyenler yüzde 52 oranında. Üyeliğin devamı lehine oy kullananların oranı ise yüzde 48'de kaldı.

BİRLEŞİK KRALLIK DA BÖLÜNDÜ

Katılım oranının yüzde 72 olduğu referandumda, İskoçya ve Kuzey İrlanda'nın AB'de kalmayı seçmesi de dikkat çekti. Kuzey İrlandalıların yüzde 56'sı, İskoçyalıların da yüzde 62'si AB üyeliğin devamı yönünde oy kullandı.

İSKOÇYA AYRILABİLİR

İskoçya'nın 'Brexit' kararının ardından ikinci bir bağımsızlık referandumu düzenlemesi bekleniyor. İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi lideri Nicola Sturgeon, "Buradaki oylama, İskoçların geleceklerini AB'nin parçası olarak gördüğünü gösteriyor" dedi.

'BAĞIMSIZLIK GÜNÜ'

Ayrılma yanlılarının başını çeken aşırı sağcı parti UKIP'in lideri Nigel Farage referandumu 'bağımsızlık günü' olarak niteledi.

STERLİN 1985'E DÖNDÜ

'Brexit' kararı, piyasaları da sarstı. İngiliz sterlini, dolar karşısında 1985'ten bu yana en düşük seviyeyi gördü.