Haaretz: İsrail’le Türkiye demokrasi karşıtlığında kardeş!

Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme beklendiği bir dönemde, Haaretz gazetesinde ‘iki ülkenin demokrasi karşıtlığında kardeş olduğu’na dair bir makale yayımladı.

Google Haberlere Abone ol

Makalede, Türkiye ve İsrail hükümetlerin ‘demokrasiyi, rejime hizmet etmek için bastırma ihtiyacında uyum içinde davrandığı’ belirtildi.

DOKUNULMAZLIKLARDAN İSRAİLLİ ARAP VEKİLLERE

Zvi Bar’el imzalı makalede, Türkiye’de dokunulmazlıkların kaldırılmasıyla İsrailli Arap vekillere yönelik benzer bir yasa girişimi arasında karşılaştırma yapılırken, Kürt kökenli vekillerle İsrailli Arap vekillerin maruz kaldığı politikalar arasında benzerlik kuruldu. Türkiye’de yargı sisteminde yapılan değişiklilerin de ele alındığı makalenin öne çıkan bölümleri şöyle:

'TÜRKİYE'Yİ TAKLİT EDEBİLİRLER'

“İsrail meclisi Knesset’in üyeleri, ‘Meclis’ten Uzaklaştırma’ yasası veya Yüksek Mahkeme’yi baypas etmeye yönelik kanunlar gibi anti-demokratik yasaları geçirmeye çalışmakta acele ederek hata yaptı. Biraz bekleyebilseydiler, Türkiye’deki daha gelişmiş versiyonu taklit edebilir, İsrail demokrasisini onarma yönündeki arzularını tümüyle tatmin edebilirlerdi.

Türkiye’de HSYK Başkan Yardımcısı Mehmet Yılmaz istedikleri demokrasinin tonunu ustaca bir dille, ‘yürütmeyle uyum içinde çalışan bir yargı’ olarak tanımladı. Bu Uyumu sağlamak için, Türkiye yargısı devasa bir değişimden geçiriliyor.”

'ERDOĞAN İŞİNİ BİLİYOR'

“Erdoğan ve mevcut İsrail hükümeti, demokrasiyi rejimin hizmetine sokma konusunda uyum içinde. Fark şu ki, Erdoğan bu işin nasıl yapılacağını biliyor. İktidardaki Likud’un 30 milletvekilinin kendisine anti-demokratik yasaları geçirme hakkı verdiğini zanneden Adalet Bakanı Miri Regev, nisan ayında ‘yürütme, tasama ve yargının kendi ellerinde’, yani AKP’nin elinde ve Erdoğan’ın avucunun içinde olduğunu ilan eden vekilden öğreneceği çok şey var. Bu tip açıklamalar, her şeyin hukuka ve anayasaya uygun gibi görünmesi için bizzat yasal düzenlemelere ihtiyaç duyar.”

'SİYONİST BİRLİK DE CHP'NİN DURUMUNA DÜŞTÜ'

“Erdoğan yasama cephesini de ihmal etmedi. 7 Haziran’da, hakkında fezleke bulunan milletvekillerinin dokunulmazlığını kaldıran yasayı onayladı… Bu yasa, referandum ihtiyacını ortadan kaldıracak şekilde, milletvekillerinin üçte ikisinden fazlasının desteğini alarak kabul edilmişti. ‘Evet’ oylarının bir kısmı, terörü destekliyor gibi görünmek istemeyen muhalefet vekillerinden geldi. Eğer bu tavır bazılarınıza Siyonist Birlik’in* ‘Uzaklaştırma Yasası’na verdiği desteği anımsatıyorsa, bunun suçlusu ben değilim."

'ERDOĞAN KÜRTLERLE ÖDEŞMEYE YEMİN ETTİ'

"Türkiye’eki yasa değişikliğinin, geçen yılki seçimlerde Türkiye’deki yüksek seçim seçim barajını aşıp yüzde 13 oranında oy alarak Erdoğan’ı mutlak çoğunluktan mahrum bırakan Kürt yanlısı partinin vekillerini hedef aldığı ortada. Erdoğan bu gelişmeden sonra Kürtlerle ödeşmeye yemin etti.”

'GERÇEK BİR KARDEŞ DEVLET'

“Erdoğan Kürt yanlısı partiyi yasaklı PKK’yle ilişkilerini sürdürmekle suçluyor. Fakat asıl istediği, yönetim biçimini değiştirmesinin önünü açacak bir parlamento çoğunluğu. Eğer ‘terör örgütleriyle bağlantılı olduğundan şüphelenilen’ vekillere yönelik ithamları tanıdık geliyorsa, bunun sebebi, Knesset’de Arap vekiller hakkında yapılan açıklamaları hatırlatıyor olmasıdır. Türkiye gerçekten de bir kardeş devlet.”

* Siyonist Birlik: İsrail’de Aralık 2014’te, Benyamin Netanyahu’nun sağcı hükümetini iktidardan indirme amacıyla kurulan sol ittifak.

Makalenin tamamı