Trump'tan 'şüphelileri ırklarına göre fişleyelim' önerisi

ABD'de başkanlık yarışına hazırlanan Donald Trump, şüphelilerin ırklarına göre fişlenmesini (racial profiling) istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de Cumhuriyetçilerin muhtemel başkan adayı Donald Trump, Orlando’daki bir kulübe düzenlenen saldırıyı değerlendirirken ABD'de polisin şüphelileri ten rengine, dinine, milliyetine ya da etnik kökenlerine göre sınıflandırması yöntemi üzerinde düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre ABD'nin CBS kanalının “Face the Nation” adlı tartışma programına katılan Trump, camilerin gözetim altında tutulmasını da talep etti. Fransa’da camilerin gözetim altında tutulduğuna, hatta bazılarının kapatıldığına dikkat çeken Trump, “Bu talebiniz ülkedeki Müslümanların fişlenmesi anlamına mı geliyor” sorusuna Trump, ABD’nin “ülke olarak” bu hususu düşünmesi gerektiğini savundu.

'İSRAİL BU YÖNTEMİ KULLANIYOR'

Trump, şöyle dedi: “Fişleme konusunda kafa yormak ve bu konuya cidden eğilmek zorundayız. Diğer ülkeler örneğin İsrail de bu yöntemi kullanıyor. Biliyor musunuz, aslında ben bu fişleme konseptini beğenmiyorum ama bu konuda sağlıklı düşünmemiz gerekiyor. Sağlıklı düşünme yeteneğimizi kullanmıyoruz.”

Donald Trump, Orlando’da Afgan kökenli bir saldırganın düzenlediği ve 49 kişinin hayatını kaybettiği olaydan sonra dış ülkelerden Müslümanların ABD’ye giriş yapmasının geçici olarak yasaklanmasını da talep etmişti.

Cumhuriyetçi Parti, başkan adayını dört hafta sonra yapılacak kongrede kesinleştirecek.

Haberin geniş hali