'En popüler' bir Marksist

26 Haziran'da genel seçime giden İspanya'da en değerli siyasetçinin Birleşik Sol'un lideri olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İspanya'da pazar günü gerçekleştirilecek genel seçimlere Podemos'la ittifak yaparak giren Birleşik Sol'un lideri Alberto Garzon'la Financial Times bir röportaj yaptı. BBC Türkçe'nin aktardığı habere göre FT, bu ittifakın Garzon'a hükümette yer alma ihtimali sağlayabileceğini yazıyor.

Garzon'u İspanya'nın en popüler siyasetçisi olarak tanıtan haberde özetle şu ifadeler yer alıyor:

"İspanya'nın en popüler siyasetçisi, monarşi ve kapitalizmin sonunda kendi çelişkilerinin ağırlığı altında yıkılacağına inanan, 30 yaşındaki bir Marksist ekonomist. Garzon'un öncelikle kendisinin kabul ettiği üzere bu, tuhaf bir sonuç. 'Benim gibi komünist, cumhuriyet isteyen birinin kamuoyu yoklamalarında en değerli siyasetçi olarak ortaya çıkıyor olması, bu ülkede bir şey oluyor anlamana gelmektedir' diyor Izquierda Unida (Birleşik Sol) lideri Alberto Garzon."

Pazar günkü genel seçimlerde bu durumun teyit edileceğini belirten haber şöyle devam ediyor: "Anketler, Garzon'un grubuyla daha büyük olan Podemos partisini bir araya getiren sol ittifak Unidos Podemos'un yüzde 25 oy alma yolunda olduğunu ortaya koyuyor. Bu, Unidos Podemos'u (Birlikte Yapabiliriz) meclisteki en büyük ikinci blok haline getirecek ve yeni kurulmuş bu ittifakı bir sonraki İspanya hükümetine önderlik için gerçek bir aday yapacaktır. Bu, sadece (sonuçsuz 2015 seçimleri sonrası) bir tekrar değil. Bu, siyasi manzarayı değiştirebilecek bir yeni seçim. Gerçekten hükümet olma şansımız var."

Haberde CIS araştırma enstitüsü tarafından yapılan ankette Garzon'un, Başbakan Mariano Rajoy ve Podemos'un popüler lideri Pablo Iglesias'ın önünde, İspanya'nın en fazla oy verilen parti lideri olduğu sonucu çıktığı belirtiliyor.

alberto

'AYNI KÖKLERE SAHİBİZ'

FT, bu iki genç liderin iyi anlaştığını, bununla birlikte aralarında farklar olduğunu yazıyor. Gazeteye göre hitap tarzı açısından Iglesias tutkulu ve duygulu bir konuşma tarzına sahipken Garzon ise daha didaktik bir üslup benimsemiş durumda.

Bu nokta Garzon, "Biz daha ortodoksuz. Sınıf mücadelesine inanmaya devam ediyoruz ve kapitalizmin alt edilmesi gereken bir sistem olduğuna inanıyoruz. Onlar (Podemos) post-Marksistler. Ancak aynı yörüngeye, aynı köklere sahibiz" diyor.

Hükümet olmaları durumunda kapitalizmin bir gecede ortadan kalkmayacağını belirten Garzon'a göre, Unidos Podemos'un liderliğindeki bir hükümet, İspanya'nın sosyal ve ekonomik modelini radikal ve anlık olarak değiştirmeye kalkmayacak.

'AB ÜLKELERİNDE FAŞİZM YÜKSELİYOR'

Genç siyasetçi, "Grup bir kamu istihdam programı üzerinden 300 bin iş yaratacak. Bunu sermayenin gelir vergilerini yükselterek, iş dünyasının vergi ve masraf indirimlerini durdurarak finanse edecek. 'Oldukça klasik, sosyal demokratik önlemler.' Aynı zamanda Unidos Podemos, AB'nin ekonomi politikasının daha genişlemeci bir tutuma doğru değişmesi için Yunanistan, İtalya ve Portekiz gibi ülkelerin yürüttüğü geniş çaplı çabaya katılacak. Brüksel şunu anlamalı ki, eğer İspanya'da kesinti politikalarını uygulamaya devam ederlerse sosyal aciliyet durumumuz daha kötü olacak ve bu sadece faşizmin yükselişine yardım edecek. Bunu hâlihazırda Avusturya ve diğer AB ülkelerinde görüyoruz."