Cameron: Türkiye'den korkup AB'ye hayır demek delilik

İngiltere Başbakanı David Cameron, AB referandumunda 'hayır' kampanyasına karşı çıkarken Türkiye'yi de 'gözden çıkardı'. Cameron, Türkiye'nin üyeliğinden korkarak ayrılmanın 'delilik' olacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin olası AB üyeliği, birlikte kalıp kalmamayı referanduma götürmeye hazırlanan İngiltere'de bir kez daha tartışmaların merkezine oturdu. Başbakan David Cameron, referandumda 'Türkiye'nin AB üyeliğinden korkup' ayrılma lehine oy kullanmanın 'delilik' olacağını söyledi. Cameron, “Türkiye on yıllar boyu AB üyesi olamayacak” dedi.

'30 YIL İÇİNDE ÜYE OLAMAYACAK'

İngiltere Başbakanı, perşembe günü yapılacak AB referandumu öncesinde BBC'nin özel programına katılarak izleyicilerin sorularını yanıtladı. AB'den ayrılma yanlıları referandum kampanyasında 'Türkiye'nin AB'ye üye olacağı' tezi üzerinden oy isterken, Cameron "Türkiye'nin AB'ye katılmasını veto edecek misiniz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Bu üyelik önümüzdeki birkaç yıl içinde gerçekleşecek olursa, destek vermem. Ama zaten gerçekleşmeyecek. Bunun, bütün referandum tartışmalarında en yanıltıcı konu olduğunu düşünüyorum. Türkiye'nin önümüzdeki 30 yıl içinde AB üyesi olacağını söyleyen bir uzmanı ne İngiltere'de ne de Avrupa'da bulabilirsiniz.”

'TÜRKİYE'NİN HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜNE SAHİP OLMASINI İSTİYORUZ'

BBC Türkçe'nin haberine göre, Cameron Türkiye'nin AB üyeliği hakkında daha önce neden olumlu konuştuğuna dair soruyu da şöyle yanıtladı: "Türkiye'nin Batı eğilimli bir ülke olmasını istiyoruz. Bir demokrasi olmasını, hukukun üstünlüğüne sahip olmasını istiyoruz. Ancak hiç kimsenin bu referandumda Türkiye'nin AB'ye girecek olmasına dayanarak oy vermesini istemem çünkü bu, olmayacak.

TÜRKİYE KARŞITI KAMPANYADA NE DENİYOR?

İngiltere'de referanduma saatler kalmışken, Vote Leave (Ayrılığa Oy Ver) cephesi söylemlerini Türkiye'nin AB üyeliği üzerine bir 'korkutma kampanyası'na dönüştürmüş durumda. Kampanyada, 'yakında AB'ye üye olmasıyla, Türkiye vatandaşlarının ulusal güvenliğe tehdit oluşturacağı' öne sürülüyor.

ingiliz ab ayrilik

Ayrılığa Oy Ver'in bir posterinde, AB pasaportu birliğe açılan bir kapı olarak resmediliyor ve "Türkiye (nüfusu 76 milyon) AB'ye katılıyor. Ayrılığa Oy Ver, denetimi yeniden eline al" ifadesi kullanılıyor. Kampanya grubunun açıklamasındaysa, Türkiye'de suç ve silah bulundurma oranlarının yüksek olduğu belirtilerek, "Türkiye'de doğum oranı o kadar yüksek ki, sadece sekiz yıl içinde, İngiltere nüfusuna Türkiye'den bir milyon kişi katılabilir" kullanılıyor.

İngiltere geçen hafta, AB üyeliği lehine kampanya yapan İşçi Partili milletvekili Jo Cox'un suikasta uğramasıyla sarsılmıştı. Cox'u, 'Aryan ırkının üstünlüğü'nü savunan bir aşırı sağcının öldürdüğü belirlenmişti.