'Sarraf çıkmak için bildiklerini anlatabilir'

Rıza Sarraf dosyasını yakından takip eden New York Barosu Üyesi ve New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi akredite avukatı Cahit Akbulut, 'Sarraf için çember daralıyor' dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rıza Sarraf’ın (Reza zarrab) New York’ta başlayacak mahkeme süreciyle ilgili takvim bugün (20 Haziran Pazartesi) yapılacak duruşmada belirlenecek. New York Güney Bölgesi Hakimi Richard Berman’ın daha önce savunma ve iddia makamına 7 Haziran’a kadar takvimi belirlemesi isteği tarafların henüz hazır olmadığı gerekçesiyle gerçekleşmemişti.

Cumhuriyet'in haberine göre Sarraf’ın avukatı Benjamin Brafman’ın bundan sonraki dava sürecinde nasıl bir strateji izleyeceği ise bilinmiyor. Hukukçulara göre Sarraf bir süre sonra tüm suçlamaları kabul edip savcılıkla uzlaşmaya gidebilir. Uzlaşma olursa Sarraf’ın cezasında büyük bir oranda indirime gidilebilir.

Sarraf için diğer bir seçenek ise ‘suçsuz olduğu’ iddiasını koruyup mahkeme sürecinde suçsuzluğunu jüriye ispat etmek olabilir.

‘AZ CEZA ALABİLİR’

Sarraf’ın davasını yakından izleyen New York Barosu üyesi ve New York Güney Bölgesi Federal Mahkemesi akredite avukatı Cahit Akbulut, Amerika'nın Sesi'nden Can Kamiloğlu'na yaptığı açıklamada, Sarraf için artık çemberin daraldığı görüşünü savundu.

Akbulut, Hakim Berman’ın, Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmasına güçlü bir şekilde karşı çıkarak talebi reddetmesini, Sarraf ve avukatı Brafman’ın, davanın devamında yaşayacakları çok zor süreç içerisine girdiklerinin işareti olarak yorumluyor.

Sarraf’ın, işbirliklerini ve bildiklerini anlatırsa daha az bir cezayla kurtulabileceğini ifade eden Akbulut, ”Sarraf, daha az bir ceza almak için işbirliklerini açıklayabilir” dedi.

'SAVCI BİR ADIM ÖNDE'

Akbulut, "Burada ilk golü atmak önemli. İlk golü atan maçın sonucuna daha büyük bir avantajla girer. Bu kefalet davasında da bu oldu. Bharara, bir adım öne geçti. Sarraf’ın burada hangi şartlarda çıkacağı önemli değil. Sarraf’ın kendisini kurtarmak adına Türkiye’yi de ilgilendiren ne tür deliller sunacağıdır. Buna bakmak lazım” diye konuştu.

Akbulut, Hakim Berman’ ın kefalet kararında davanın aslıyla ilgili bir karar vermediğini belirterek, “Ancak eldeki delillerin çok kuvvetli olduğuna işaret edip ‘Bu yüzden bırakmadık‘ diyor. Burada davanın sonunda aynı yönde bir karar verilecek anlamı ortaya çıkmamalı. Hakim ikna olmamış. Hakimin kefalet konusunda almış olduğu kararda yorum var. Amerika’nın güvenliği için tehdit oluşturduğunu ifade ediyor. İran’a uygulanan Amerikan ambargosunu itibarsızlaştıracağını vurguluyor. Terörizmi destekleyebileceğinden söz ediyor. Hizbullah’a, Suriye’deki teröre yardım edebilir diyor. Yemen'deki başka teröristlere yardım edebilir diyor. Ev hapsine girerse burada işbirliği içerine girdiği kişilerle yeniden bazı işler çevireceğini belirtiyor” dedi.

HABERİN TAMAMI