Rojava anayasasında sona yaklaşıldı

Anayasa çalışmalarını üç ay içerisinde tamamlamayı hedefleyen Rojava yönetimi, ardından seçime gidileceğini açıkladı

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin kuzeyinde ağırlıklı olarak Kürtlerin yaşadığı Rojava'da anayasa çalışmalarında son yaklaşıldı. Anayasanın en güç üç ay içerisinde tamamlanacağı ve sonrasında seçime gidileceği açıklandı.

Kürtlerin yönetimindeki konuşan Rojava yerel konseyinden Hediye Yusuf, ‘toplumsal sözleşme’ olarak adlandıracakları anayasanın yazımında sona yaklaşıldığını söyledi.

Anayasanın üç ay içinde tamamlanacağını belirten Yusuf, metnin 151 üyeli mecliste onaylanacağını belirtti. Yusuf, oylamanın ardından üç ay içinde de seçim hazırlıklarına başlayacaklarını da kaydetti.

FEDERASYON KOŞULU

Yusuf, anayasa ve seçim sürecini altı ay içinde tamamlamayı öngördüklerini de aktardı.

Ağırlıklı olarak YPG’lilerden oluşan Demokratik Suriye Güçleri’nin, ABD’nin desteğiyle IŞİD'in kontrolünde olan Menbiç’te başlattığı operasyona ilişkin de bilgi veren Yusuf, şunları söyledi:

“Yeni ele geçirilen toprakların, ‘Kuzey Suriye – Rojava için Demokratik Federal Sistem’e dâhil edilmesi, geçen hafta IŞİD kontrolündeki Menbiç’in idaresi için oluşturulan yerel konsey üyeleri tarafından görüşüldü. Ancak federal sisteme dahil olmak isteyen bölgelerin, kadınlar için eşit şartlar ve kadınların yönetimde liderlik görevlerinde yer almasını garantileyen ve sosyalist ekonominin oluşturulması maddelerinin de bulunduğu sözleşmeyi kabul etmesi gerekiyor.”

'HEDEF BAĞIMSIZ DEVLET DEĞİL'

Hediye Yusuf, federal yapı ve anayasa çalışmalarının bağımsız bir devlet kurmaya yönelik olmadığını da söyledi.

ABD, Rusya ve Avrupa’da planlarını açıklamak için toplantı düzenlediklerini ifade eden Yusuf, bu ülkelerin desteğini almak istediklerini belirtti.