Obama'ya 51 diplomattan isyan: Esad'ı vur

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD yönetiminin Suriye'deki iç savaş konusunda yaşadığı iç bölünme bir kez daha gün yüzüne çıktı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı'nda görevli 51 diplomat, Suriye yönetiminin askeri saldırılarla hedef alınması çağrısı yaptı.

'ATEŞKESİ ESAD BOZUYOR'

New York Times'ın özel haberine göre, diplomatlar bu çağrıyı bakanlığın Vietnam Savaşı sırasında kurduğu iç yazışma alanı 'Muhalefet Kanalı' üzerinden gerçekleştirdi. Gizli yazışmada Barack Obama'nın Suriye politikasını sert bir dille eleştirilirken, Suriye'deki ateşkes ihlallerinden Esad yönetimi sorumlu tutuldu. Diplomatlar, ABD'nin Esad yönetimine füze ve insansız hava araçlarıyla saldırı düzenlemesini, 'acil durumlarda' hava operasyonlarına başvurmasını talep etti.

'MUHALEFET ZARAR GÖRÜYOR'

Mektupta, böylesi 'kararlı' bir tutumun, Washington öncülüğündeki diplomatik çabaları güçlendireceği savunuldu. Diplomatlar, "Suriye konusunda mevcut yaklaşım muhalefete zarar veriyor, bu yaklaşım Beşar Esad'a yarıyor" ifadesini kullandı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, 51 imza toplayan mektubun bakanlığın ilgili bölümüne ulaştığını söylerken içerikle ilgili açıklama yapmadı.

İmzacıların neredeyse hepsinin son beş yıldır Suriye politikasını şekillendiren kariyer diplomatları olduğu, aralarında Şam'daki Amerikan büyükelçisinn eski yardımcısı ve Yakın Doğu Bürosu Suriye masasından bir ismin de bulunduğu biliniyor.

OBAMA'DAN DEĞİŞİKLİK BEKLENMİYOR

'Muhalefet Kanalı', Vietnam Savaşı sırasında Washington'ın politikalarına karşı çıkan Dışişleri çalışanlarının itirazlarını bakana ve diğer üst düzey yöneticilere iletebilmesi için kurulmuştu. New York Times'a göre bu tür itiraz yazışmalarına sık rastlansa da 51 imza yüksek bir sayı. Ancak ABD Başkanı Barack Obama'nın Suriye'deki savaşa doğrudan dahil olmak istemediği biliniyor. Diplomatların talep ettiği adım da, Obama'nın başkanlığı bırakmasına aylar kala Suriye politikasında radikal bir değişiklik yapması anlamına geliyor.

RUSYA: ÇOK KÖTÜ BİR TAVSİYE

Esad yönetimin en önemli müttefiki Rusya da bildiriye tepki gösterdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova "ABD'deki bazı politik güçlerin Suriye krizinin askeri güçle çözülmesini istediği, bir sır değil. Ama bu, bize göre bir yöntem değil” yorumunu yaptı. Rus parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Dışişleri Komitesi Başkanı Aleksey Puşkov da "Esad'a saldırmak, ABD diplomasisinin bozguna uğradığı anlamına gelir, siyasal zayıflığın işareti olur ve IŞİD'le El Nusra'ya yardımcı olur. Çok kötü bir tavsiye” tepkisini gösterdi.