Mahkeme: Sarraf'ın suçu ağır, kaçabilir

Rıza Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılma talebini geri çeviren Hakim Hâkim Berman, "ABD’ye olan bağlarının azlığı, ciddi büyüklükteki mal varlığı ve yabancı ülkelerle bağlantıları nedeniyle kaçma ihtimali yüksek" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ABD’de tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın 50 milyon dolar karşılığındaki kefaletle serbest bırakılma talebini reddeden Hâkim Richard M. Berman’ın 35 sayfalık gerekçesini açıkladı. Karara itiraz yolu açık ancak, Hakim Berman'ın red kararından dönme ihtimalinin çok düşük olduğu belirtiliyor.

Cumhuriyet'ten İlhan Tanır'ın haberine göre Hâkim Berman gerekçeli kararında “Mahkeme, sanığın uçma (kaçış) riski ve ortada kendisini yeniden mahkemeye çıkaracak şartların veya şartlar kombinasyonunun olmaması nedeniyle kefalet talebini reddetmiştir” ifadesi yer alıyor.

Florida’da kolluk kuvvetlerinin Sarraf’ın kefaletle serbest bırakılmasına karşı çıktığını hatırlatan hâkim, Sarraf’ın kefaletinin kabul edilmesi durumunda “aşırı zengin sanıklara farklı muamele yapıldığı” izlenimi yaratacağını bunun da eşitlik ilkesine aykırı olduğunu belirtti.

Gerekçeli kararda başsavcılığın Sarraf’a ağır suçlamalar yönelttiği ve İran’ın ABD’nin ulusal güvenliği için her zaman bir tehdit olduğu ifade edildi. Mahkeme, İran’a ABD tarafından konan ambargoların delinmesinin ABD’ye tehdit olduğu ve bu tehdidin Sarraf’ın kefaletle serbest kalmasıyla birlikte New York’taki apartmanından iş ortaklarıyla iletişime geçmesiyle artabileceği endişesini de ifade etti.

'YÜKSEK BAĞLANTILARI VAR'

Kararda Sarraf’ın ABD’ye olan bağlarının azlığı, ciddi büyüklükteki mal varlığı ve kaynakları ile yabancı ülkelerle bağlantıları nedeniyle kaçma ihtimalinin yüksek olduğu yazıldı.

Mahkeme ayrıca Sarraf’ın avukatları tarafından önerilen 24 saat özel güvenlikle evinin korunması teklifinin de korumalara güç kullanma konusunda aşırı yükümlülük getireceği belirtildi.

Kefalet dilekçesinde Sarraf’ın iyi İngilizce ve Farsça konuşamadığı belirtilmişti ancak Berman, “Kayıtlara dayanarak mahkeme, Sarraf’ın İngilizce ve Farsça dillerine hâkimiyetinin iyi olduğuna ikna oldu. Kendisi, belki diğerlerinin yardımıyla da, karmaşık uluslararası, finansal ve iş ilişkilerini yapabilecek yetenektedir’’ dedi.

Hâkim Berman, 30. sayfadaki sonuç bölümünde kararını şöyle özetledi: “Sunulan kanıtlara dayanarak, tarafların sunumlarını dikkatle değerlendirdikten sonra, sayılan nedenlerden dolayı Mahkeme, Sarraf’ın uçuş (kaçış) riski olduğunu ve hiçbir şart veya şartlar kombinasyonunun, özel olarak finanse edilmiş silahlı korumalar da dahil olmak üzere, Sarraf’ın duruşmaya getirilmesini garanti edemeyeceği yönünde başsavcılığın ağırlıkla kanıtlar getirdiğine karar vermiştir. Mahkeme, dolayısıyla, Sn. Zarrab’ın kefalet talebini saygıyla reddetmiştir.’’

Haberin tamamı için