Türkmendağı'nda muhaliflerin elinde 2 köy kaldı

Suriye'de bulunan Türkmendağı'nda Suriye hükümetine bağlı güçler, Rus uçaklarının desteğiyle ilerliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'nin Bayırbucak bölgesinde bulunan Türkmendağı'nda, Suriye ordusunun ilerleyişiyle birlikte, muhaliflerin elinde 2 köy kaldı. Kızılay konvoylarının geçtiği bölgenin her gün vurulduğunu söyleyen Suriye Türkmen Cephesi Bayırbucak Sorumlusu Usame Solak, artık yardımların gelemediğini belirtti.

Son 4 gündür Suriye ordusunun Rus savaş uçaklarının desteğiyle ilerlediği Türkmendağı'nda, muhalif 2. Sahil Tümeni'nin kontrolünde sadece 2 köy kaldı.

Al Jazeera'nın konuştuğu Türkmen Cephesi Bayırbucak Sorumlusu Usame Solak, kritik konumda bulunan Karamanlı Tepesi'nin hükümet güçlerinin eline geçtiğini söyledi. Türkiye sınırındaki Yamadi ve Sallur köylerinin ellerinde olduğunu aktaran Solak, bölgenin yoğun bombardıman altında olduğunu belirtti.

Bölgedeki Türkmen komutanların verdiği bilgiye göre, destek gelmezse muhalif birlikler İdlib’e çekilebilir. Bu köylerde kalan son siviller de Hatay-Güveççi’deki kampa sığındı.

Çatışmaların yoğunlaştığı bölge, 24 Kasım'da Türk hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle Türkiye jetleri tarafından Rus uçağının düşürüldüğü, ardından rejim kontrolüne geçen bölgenin çok yakınında.

TÜRKİYE SINIRDAKİ ASKERLERİ ÇEKTİ

Aynı kaynaktan verilen bilgilere göre, Türkiye sınırdaki yığınak ve askerlerin bir kısmının geri çekti. Türkiye'nin angajman kuralları gerekçesiyle yaptığı top atışlarının da kesildiğini söyleyen komutan, "Sınırdaki Türk askeri, Türk toprağına top mermisi düştüğünde top atışıyla hemen karşılık veriyordu. Bu bizim çok işimize yarıyordu, bize de sınır köylerinde destek vermiş oluyordu. Ama son günlerde sadece bir kez top atışı yapıldı. Önce karşılık vermeyi neredeyse kesti, ardından da sınır noktasındaki bazı yığınakları ve askerlerini geri çekti. Bence bu Türkiye’nin bize ‘artık burası düştü, yapacak bir şey yok’ mesajı" şeklinde konuştu.

KIZILAY YARDIMLARI ENGELLENİYOR

Rusya'nın insansız hava araçlarıyla Kızılay yardımlarının ulaştığı yerleri tespit ettiği ifade eden Usame Solak, bu bölgelere bombardıman yapıldığını iddia etti. Solak bu nedenle artık Kızılay yardımlarının bölgeye ulaşmadığını sözlerine ekledi.

Çarşamba günü boyunca birçok noktayı havan topları ve füzelerle vuran hükümet güçleri, akşam saatlerinde yaşanan şiddetli çatışmaların ardından, Karamanlı köyü ve tepesinin kontrolünü ele geçirdi.

Karamanlı Tepesi, Türkmenlerin elinde kalan diğer noktalara hakim konumda olması nedeniyle stratejik önem taşıyor.