Son önseçimi de Clinton kazandı

ABD'de Demokrat Parti’nin Sanders'a rakip aday adayı Hillary Clinton, başkanlık adayının belirleneceği kongre öncesi son önseçimi de kazandı.

Google Haberlere Abone ol

Demokrat Parti’nin Başkanlık adayının belirleneceği Kongre öncesi, Başkent Washington'da yapılan son önseçimi Hillary Clinton kazandı. Bernie Sanders ‘sonuna kadar savaş’ diyor

Demokrat Parti, Başkanlık adayını belirleme yolunda son önseçimini önceki gün sonuçlandırdı. 7 Haziran sonrası 2.383 olan delege sayısını tamamlayarak “muhtemel aday”lığını ilan eden Clinton, Başkent Washington’da yapılan önseçimin de yüzde 78’e yüzde 21 gibi açık arayla galibi oldu. Siyah seçmen yoğunluğuna sahip Washington’da, aradaki farkın, siyahların Şubat’taki Güney Carolina seçiminden beri kararlılıkla gösterdikleri Clinton desteğine de bağlı olduğu ifade ediliyor.

Birgün'den Ömür Şahin Keyif'in haberine göre; Vermont Senatörü Bernie Sanders’ın yarışı kazanacağına dair iddiasını, Mart ayından sonra, özellikle kuzeye gidildikçe, ivmenin kendisinden yana ilerleyeceği varsayımıyla destekliyordu. Ancak işler umduğu kadar iyi gitmedi. Öte yandan son yedi seçimin beşini Clinton aldı. 7 Haziran sonrası adaylığına hiç ihtimal verilmeyen, hatta medyada kampanyasına veda yazıları yazılan Bernie Sanders ise geri adım atmıyor. Salı günü yaptığı açıklamada, Demokrat Parti’nin değişimine olan bağlılığını tekrarlayan Vermont Senatörü, “savaşı” Philadelphia’da yapılacak Ulusal Kongre’ye kadar taşıyacağını ifade etti.

TRUMP'A KARŞI OMUZ OMUZA

Sanders ve Clinton, yine önceki gün Washington’da iki saatlik bir görüşme için buluştu. Ardından basına kampanya direktörleri tarafından birbirinin kopyası gibi olan açıklamalar iletildi. İkilinin özellikle Cumhuriyetçi Parti’nin muhtemel adayı olan emlak devi Donald Trump’a karşı mücadele üzerinde durdukları ifade edildi.

SANDERS DAHA GÜÇLÜ 

Geçen salı açıklanan NBC anketine göre, Başkanlık yarışında, Clinton yüzde 49’a 46 Trump’ın önünde görünüyor. Ancak en başından beri, yarışın her noktasında, Bernie Sanders’in Donald Trump’ı çok daha kolay ezeceği, anket sonuçlarına yansıyan bir başka gerçek. Oranlar son ankette, (Trump-Clinton) 43-46’ya (Trump-Sanders) 39-54’tü.

RUBİO'YA KAPTIRDI

Geçen hafta Federal Hakim Gonzalo Curiel’in “Meksikalı olduğu için tarafsız karar veremeyeceği”ni iddia eden ve bu ırkçı saldırısı nedeniyle eleştiri oklarının hedefi olan Trump, Orlando katliamının ardından da ırkçı tonunu yükselterek ABD yönetimi ve elitleri için rahatsızlık konusu olmuştu. Trump, bu gündemle girdiği Washington önseçimini ise açık ara, seçimden bir süre önce çekilen Florida Senatörü Marco Rubio’ya kaptırdı. Rubio yüzde 37, yarıştan çekilen bir başka aday Ohio Valisi John Kasich ise yüzde 35 alırken; Trump sadece oyların yüzde 13’üne sahip olabildi.

YOL HARİTASINI AÇIKLAYACAK

Bernie Sanders, seçimi Clinton’a kaybederken, matematiksel olarak kazanma ihtimalinin olmadığına dair yorumlar karşısında, seçim sonucuna değil, eyaletin yönelimine göre değil de kendi kararına göre oy verecek süper delegelerin, Temmuz’daki Ulusal Kongre’de dengeleri değiştirme ihtimali üzerinde duruyordu. Sanders’ın bundan sonra ne söyleyeceği, nasıl bir yol izleyeceği, bu yolda Clinton’la ya da hafta içinde Başkan Obama ve Yardımcısı Joe Biden’la yaptığı görüşmelerin etkili olup olmayacağı ise merak konusu.

Washington’da sandıklar kapanır kapanmaz, takipçilerine bir e-posta yolladı Sanders, bütün bu sorulara yarın, internet üzerinden yapacağı bir yayınla cevap vereceğini söyledi. Ve geçen 14 ayda, merkez yönetimine yolladığı mesajı tekrarladı: Statükoya rıza göstermeyeceğiz.

***

EN UZUN YARIŞ

Dört aydan fazla süren önseçimlerde, Clinton 28 Sanders ise 22 eyaletin galibi oldu. Clinton bu süreçte 15,7 milyon oy alırken, Sanders’in oyları 12 milyonda kaldı. Adaylık seçimlerinde kaç eyalette zafer kazanıldığı değil, bu eyaletlerden toplam kaç delege kazanıldığı önemli. Washington sonrası, Clinton 2,219, Sanders 1,832 delegeye ulaştı. Clinton’ın 581 süper delegesi de hesaba katıldığında, adaylık için gerekli sayı 2,383’e ulaşmış sayılıyor.

Sanders ve Clinton arasındaki yarışın Kongre’ye kadar gidecek olması “ABD modern tarihinin en uzun soluklu adaylık rekabetlerinden biri” olarak yorumlanıyor. (BİRGÜN)