Libya'daki mülteciler ölüme terk ediliyor

Uluslararası Af Örgütü, Libya Sahil Koruma görevlilerinin, teknelerle Akdeniz'e açılan mültecilere karşı ağır suçlar işlediğini iddia etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Af Örgütü, Berlin'de yaptığı açıklamada, Libya Sahil Koruma görevlilerinin, teknelerle İtalya'ya gitmeye çalışan mültecileri dövdüğünü ve ateş açtığını iddia etti.

Avrupa ulaşmak isteyen mültecilerin yoğun olarak kullandığı noktalardan biri de Libya-İtalya hattı. Teknelerle Akdeniz'e açılan mültecileri yakalayan Libya Sahil Koruma görevlilerinin yakaladıkları mültecilere karşı suç işlediği ileri sürülüyor.

Deutsche Welle'in haberine göre, Libya'da yaşananlarla ilgili açıklama yapan Uluslararası Af Örgütü, görevlilerin mültecilere denizde saldırdığını, onları dövdüğünü ve ateş açtığını duyurdu. Yakalanıp Libya'daki tutuklu merkezlerine götürülen mülteciler, buralarda ise işkence ve kötü muamele ile karşı karşıya kalıyor.

Af Örgütü yetkilileri, geçen Mayıs ayında Sicilya ve Puglia'da 90 mülteci ile konuştu. Mülteciler Libya Sahil Koruma görevlilerinin kendilerine ateş açtığını, dövüldüklerini ve tutuklu merkezlerine götürülen mültecilerin ise işkence gördüğünü söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'nün açıklamasında, Libyalı yetkililer, batmakta olan ve içinde 120 kişinin olduğu bir tekneyi kurtarmamakla da suçlandı.

AB-LİBYA İŞBİRLİĞİ GÖZDEN GEÇİRİLSİN

Örgüt yayınlanan rapor çerçevesinde, mülteci sayısını sınırlı tutmak amacıyla Avrupa Birliği ile Libya arasında yapılan işbirliğinin gözden geçirilmesini istedi.  Af Örgütü uzmanlarından Magdalena Mughrabi, "AB’nin Libya ile sıkı işbirliğine girme planlarının Libya’yı insan hakları ihlallerinde daha da cesaretlendireceğini" söyledi.

MÜLTECİLERİN CANI ÜZERİNDEN PAZARLIK

AB Komisyonu Türkiye ile başlattığı sığınmacı geri kabul anlaşmasının bir benzerini Ortadoğu ve Afrika’daki ülkelerle de yapmak istiyor. Buna ilişkin bir tasarı AB tarafından bu ayın başında kamuoyuna tanıtıldı.

AB bu konudaki işbirliğine girecek olan ülkeleri parasal yardımlarla ödüllendirmek, işbirliğine yanaşmayan ülkelere ise kalkınma yardımları ve ticaret işbirliği konusunda yaptırım uygulamak istiyor.