Süryani milletvekilinden yardım çağrısı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi milletvekili Srood Maqdasy, önlem alınmazsa bölgede hiç Süryani kalmayacağını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Parlamentosu Asuri-Süryani milletvekili Srood Maqdasy, Irak'ta Süryanilerin zamanla yarıştığını söyledi. Günlük ortalama 4-6 ailenin ülkeyi terk ettiğini aktaran Maqdasy, önlem alınmazsa 10 yıl sonra bölgede hiç Asuri-Süryani kalmayacağını söyledi.

Evrensel gazetesinden Murat Kuseyri'nin haberine göre, İsveç Parlamentosu'nda düzenlenen bir toplantıya katılan Srood Maqdasy, yapılan kamuoyu araştırmalarına göre Süryanilerin yüzde 85'inin karamsar olduğunu belirtti.

Maqdasy "Biz, köklerimizin olduğu bölgede yaşamak, kültür ve dilimizi korumak istiyoruz. Ama zamanla sabrımız tükeniyor ve Ninova Ovası’nda IŞİD’ın denetimi altındaki bölgede bir gelişme olmuyor. Irak’ta son 10 yıl içinde en fazla biz zarar gördük. Halkımız koşulların daha iyi olduğu İsveç, Avustralya ve diğer ülkelere göç etti. Ama bizler kendi ülkemizde yaşayabilmeliyiz" dedi.

IŞİD saldırılarından sonra birçok insanın kendi ülkesinde mülteci konumuna düştüğünü ifade eden Maqdasy, "Ninova Ovası bir an önce özgürleştirilmelidir. Köy ve şehirlerin onarılması gerekiyor. Şengal bundan 6 ay önce özgürleştirildi ama yıkımdan dolayı halk evlerine dönemedi. Yeniden inşa oldukça önemli, bunun gerçekleşebilmesi için de uluslararası yardıma ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.

Maqdasy, batılı ülkelerin Süryani savunma güçlerine de askeri yardımda bulunmasını istedi.