Sarraf'ın ortaokul karnesi de delil oldu

Savcı Baharara'nın Rıza Sarraf'ın, iddia ettiğinin aksine, iyi İngilizce bildiğini kanıtlamak için mahkemeye 8. sınıf karnesini delil olarak sunduğu ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ABD'de tutuklandıktan sona kefaletle serbest bırakılmak için dilekçe veren Rıza Sarraf'ın başvurusunu mahkeme  bu hafta karara bağlayacak.

Birgün'den Ömür Şahin Keyif'in haberine göre New York’ta tutuklu bulunan Rıza Sarraf’ın Avukatı Benjamin Brafman, kefaletle serbest bırakılma talebine değerlendirecek mahkemeye  dün ek bir dilekçe sundu.

Sarraf'ı tutuklatan New York Güney Bölge Başsavcısı Preet Bharara’nın iddialarına yanıt verilen dilekçenin dosyasında Sarraf’ın ortaokul karnesi ve 19 Mart’ta Miami’de tutuklandığında yapılan ilk sorgu sırasında, el yazısıyla listelediği mal varlığı da bulunuyor.

Avukat Benjamin Brafman mahkeme’ye sunduğu 25 sayfalık dosyada, Başsavcı Bharara’nın “Sanık’ın kaçma riski vardır ve sanık üzerinde uygulanabilecek hiçbir koşul, mahkemede hazır bulunmasını garantilemez” iddialarına yeterli kanıtın sunulamadığı, sunulan kanıtların da gerçekleri yansıtmadığı ileri sürülüyor.

'FBI'I YANILTTI' İDDİASI DOĞRU DEĞİL'

Brafman, Bharara'nın iddiasının aksine Sarraf’ın ilk ifadesinde FBI ajanlarını yanıltmaya çalışmadığını dolayısıyla kaçma riski olduğuna dair iddianın bu ilk ifadeye dayandıramayacağını öne sürüyor.

Sarraf'ın avukatı Brafman, müvekkilinin bu sorgu sorasında anladığı kadarıyla malvarlığına dair beyanda bulunduğunu savcılık makamının iddia ettiği gibi iyi derecede İngilizce konuşamadığını ve Farsca okuyup yazamadığını da ifade ediyor.

Sarraf’ın ilk sorgusunun yasalara aykırı şekilde yapıldığını savunan Avukat Brafman’ın kaleme aldığı dilekçede Sarraf’ın tutuklanışı ve ilk sorgusuyla ilgili şu iddialara yer veriliyor:

"Sarraf, Miami Uluslararası Havaalanı’nda tutuklandığında FBI ajanları onu ayrı bir odaya görürdü ve video kaydı yaparak sorguya aldı. Bir Türk tercüman eşliğinde Sarraf’a farklı konularda sorular soruldu, Sarraf avukat talep ettiğinde, sorgunun durması gerekiyordu ancak devam etti ve video kapatıldıktan sonra sorgulama devam etti. Malvarlığıyla ilgili sorular soruldu, Sarraf hafızasından bu soruya yanıt verirken, bir kağıda, mal varlığını listeledi."

Sarraf'ın verdiği mal varlığı listesi

dosya-savaslarinda-son-nokta-ortaokul-karnesi-delil-oldu-145804-1.

Dosyada söz konusu liste (üstte) de kanıt olarak yer alıyor. Listede mal varlığı şöyle sıralanıyor: Kanlıca’da bir ev, Metroport’ta bir ofis, Mobilya fabrikası, Kapalı Çarşı’da bir dükkan, Beylükdüzü’nde bir küçük daire, Türkiye’de babasının evi, Tahran’da Babasından kalan bir ev…

ÜÇ BANKANIN ADI YER ALIYOR

Sarraf’ın verdiği listenin altına düşülen Halk Bank, Garanti Bankası, Deniz Bank notları dikkat çekiyor.

Aynı kağıtta Sarraf’ın el yazısıyla, 17 Aralık dosyasında yer alan telefon görüşmelerinden birini yaptığı (Ahad) Khabbaz Tamimi ismi de dikkat çekiyor.

Avukat Brafman'ın sunduğu dosyadan savcı Baharara'nın "Sarraf'ın iyi ingilizce bilmediği yolundaki beyanının yalan olduğu' iddiasını çürütmek için mahkemeye bir karne sunduğu da ortaya çıktı. Baharara, 3 Haziran’da mahkemeye sunduğu dosyaya Sarraf’ın ingilizce bildiğin kanıtlamak için kendisine ait 8. sınıf karnesini de delil olarak koymuş.

Bu kanıtı kendi dosyasına ekleyen avukat Brafman Sarraf’ın İngilizce eğitimi gördüğünü kabul ediyor ancak, İngilizce notlarının ortalamanın altında olduğuna dikkat çekiyor.

Sarraf’ın orta öğrenimini gördüğü Gürsoy Özel Okulu Müdürü Tayyip Saygılı imzalı karneye göre, İngilizce yıl sonu not ortalaması 3.

İstanbul Sekizinci Noterliği tarafından onaylanmış 1998 tarihli ve Reza Zarrab ismine düzenlenmiş karnede, Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Seçmeli Almanca derslerinin yıl sonu ortalaması 2.

Sekizinci sınıfı kurul kararı ile geçtiği görülen Sarraf’ın İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin ise her iki dönem de 1 olduğu görülüyor.

dosya-savaslarinda-son-nokta-ortaokul-karnesi-delil-oldu-145805-1.

50 MİLYON DOLARLIK KEFALET TEKLİFİ

ABD'de tutuklanan Rıza Sarraf, İran’a yönelik uluslararası yaptırımları delmek, komplo kurmak için işbirliği, banka sahteciliği ve kara para aklama gibi suçlamalarla 75 yıla kadar hapis cezası talebiyle yargılanıyor. Rıza Sarraf,geçen mayıs ayında 10 milyonu nakit olmak üzere 50 milyon dolarlık kefalet talebinde bulunarak yargılanmasına ev hapsinde devam edilmesini istedi. Başsavcı Preet Bharara ise bu talebe karşı çıktı. Sarraf'ı yargılayan Hakim Richard Berman’ın kefalet kararını bu hafta içinde açıklaması bekleniyor.