Almanya Göç Bakanı Özoğuz: Türkiye’nin değil Almanya'nın vekiliyim

Almanya'nın Göç ve Uyumdan Sorumlu Bakanı Aydan Özoğuz, Ermeni soykırımını tanıyan tasarının ardından Türk kökenli vekillere yöneltilen eleştirilere yanıt verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'nın Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Aydan Özoğuz, “Türkiye’nin değil, Almanya ve Almanya’daki Türklerin vekiliyim” dedi.

Almanya Sosyal Demokrat Partisi'nden milletvekili seçilen ve koalisyon hükümetinde Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı olarak görev alan Aydan Özoğuz, Almanya Federal Meclisi'nin Ermeni Soykırımı kararını ve sonrasında yaşananları DW Türkçe'den Özlem Coşkun'a değerlendirdi.

'TÜRKİYE'Yİ TEMSİL ETMEMİZ BEKLENMEMELİ'

Özoğuz, soykırım yasasının Meclis'ten geçmesinin ardından, Almanya'daki Türk kökenli milletvekillerine başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'den yöneltilen eleştiriler hatırlatılınca şunları söyledi:

"Bir iki gazeteci, 'bakalım Türk kökenli vekiller bu oylamaya nasıl yaklaşacak?' şeklinde bir şeyler yazdılar. Ama kuşkusuz hangi taraftan gelirse gelsin bu, doğru bir yaklaşım değil. Ayrıca Alman parlamentosunda görev yapan bir vekil olarak ve pek çok Türk kökenli vekilin de aynı şekilde düşündüğünden yola çıkarak; bizden Türkiye'yi temsil etmemiz beklenmemeli, bu doğru bir beklenti değil. Biz Alman vekilleriz, buradaki Türk kökenlileri tabii ki savunacağız. Çünkü onlar buranın insanları, burada yaşıyorlar. Onların buradaki haklarını savunmamız, onlar için eşit yurttaşlık istememiz son derece doğal. Ama bu demek değildir ki Türkiye politikası yapıyoruz. Onun için altını bir kere daha çiziyorum: Ben Türkiye’nin değil, Almanya’nın ve Almanya'da yaşayan Türklerin vekiliyim. Bunu net bir şekilde ortaya koyabilirsek, daha iyi anlaşılabileceğimize inanıyorum."

MÜLTECİ ANLAŞMASI

Özoğuz, "Almanya'nın aldığı bu karara karşı Türkiye'de AB ile yapılan mülteci anlaşması kozunu oynuyor. Söz konusu anlaşmanın geleceği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Biz Almanya olarak, şu an bir anlaşmamız var diyoruz. Türkiye ile bu anlaşmayı hazırladık, yaptık. Tabii söz konusu anlaşma doğrultusunda Türkiye’den bazı beklentilerimiz var. Ama Türkiye buna dair ne yapacak, bundan sonra nasıl adımlar atacak bu belli olmuyor. Maalesef onu bu günlerde sıklıkla görüyoruz, şu an için beklemedeyiz. Almanya Türkiye ile yaptığı anlaşmada mutabık kalmak istiyor. Bu yolla mülteci sorununun büyük ölçüde çözülebileceğine inanıyor. Ancak yaşanan gelişmelere paralel başka alternatifler de rafa kalkmış değil."

ERDOĞAN KAN TESTİ İSTEDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Alman Federal Meclisi'ndeki soykırım oylamasında 'evet' oyu veren Türk kökenli milletvekillerini ağır bir dille eleştirmişti. Erdoğan, özellikle Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Cem Özdemir'i kastederek "Ne Türk'ü be? Bunların kanlarının laboratuvar testinden geçmesi lazım" demişti.