Filipinler Devlet Başkanı Duterte: "Gazeteciler ölmeyi hak ediyor"

Filipinler'de 1 ay önce devlet başkanlığına seçilen Rodrigo Duterte, gazeteci suikatlerini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Filipinler'de yeni Devlet Başkanı Rodrigo Duterte, katıldığı basın toplantısında faili meçhul cinayetlerde öldürülen gazetecilerin, ölümü hak ettiğini söyledi.

Sputnik'in haberine göre, Filipinler'de 9 Mayıs'ta düzenlenen devlet başkanlığı seçimlerinden zaferle çıkan Rodrigo Duterte, faili meçhul cinayetlerde öldürülen gazetecilerin kötü işler yaptıkları için öldürüldüğünü iddia etti.

Basın özgürlüğü ile ilgili bir soru üzerine Duterte, gazetecilerin rüşvete karıştıkları için öldürüklerini savundu. Ölen gazeteciler hakaret eden Dutarte "Gazeteci olmanız, sizi suikaste uğramaktan kurmaz" dedi.

Duterte'ye Filipinler Gazeteciler Birliği'nden kınama geldi. Ülkede 1986'dan bu güne kadar 176 gazetecinin öldürüldüğü hatırlatılan açıklamada, Duterte'nin ölenlerin anılarını kirlettiği ifade edildi.

30 Haziran'da yemin ettikten sonra göreve başlayacak olan Rodrigo Duterte, birçok kez insan hakları ve özgürlükleri hedef alan açıklamalara imza attı. BBC'nin haberine göre Duterte, 2006'da kaldırılan idam cezasını tekrar getirmek için kongreye çağrı yapacağını söyledi. Polise kaçanları vurma yetkisi vereceğini açıklayan Duterte'nin belediye başkanlığı döneminde Davao kentinde 1000'de fazla şüpheli güvenlik güçleri tarafından öldürüldü.

Duterte'nin, 1989'da Davao'da bir hapishanede çıkan isyanda tecavüze uğrayan, Avusturyalı kadın misyonerle ilgili sözleri de tepki toplamıştı. Yayınlanan videoda Duterte, "Tecavüze uğramasına çok öfkelenmiştim. Ama çok güzeldi. Belediye başkanına öncelik tanımalılardı" demişti.