Nalçik saldırısı mahkumlarından haber alınamıyor

Rusya'ya bağlı Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nde 2005 yılında gerçekleşen Nalçik saldırısının cezaevindeki hükümlülerinden haber alınamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nalçik saldırısı davasında hüküm giyen Amur Hakulov'un yakınları yaptığı açıklamayla mahkumların, Nalçik Hapishanesi'nden bilinmeyen bir yere nakledildiklerini duyurdu.

Ajans Kafkas'ın Kavkazki Uzel'den aktardığı haberine göre, 15 Mart'ta görüş için hapishaneye giden Hakulov'un yakınlarına mahkumların sabah erken saatlerde başka bir yere nakledikleri söylendi.

Hakulov'un eşi Fatima Hakulov, “Hapishane çalışanları bize, mahkumların nereye götürüldüğünü açıklamadı. Sadece, bu bilgiyi gidecekleri yere ulaştıktan üç ay sonra öğrenebileceğimizi söyledi.” şeklinde konuştu.

Mahkum yakınlarının 11 Mart için görüşme izni aldığını söyleyen Hakulov, hapishanenin 14 Mart gecesi maskeli güvenlik güçleri tarafından kuşatıldığını aktardı.

Amur Hakulov'un ağır hasta olduğunu belirten avukatı Lüsya Şorova, ceza hükmünün ertelenmesi için Rusya Yüksek Mahkemesi'ne başvurduklarını ifade etti.

Şorova sözlerine şu şekilde devam etti: “Hükmün yürürlüğe girmesinin ardından bizler hapishane ve Ceza İnfaz Kurumu’na başvuruda bulunduk. Hakulov’un cezasını çekmesi için bir başka yere gönderilmemesini, çünkü mahkemeye cezanın ertelenmesi talebiyle başvuruda bulunduğumuzu bildirdik. Buna rağmen bugün Hakulov’u hapisten götürdüler.”

Nalçik Saldırısı

Kuzey Kafkasya'da yer alan Kabardey-Balkar Cumhuriyeti'nin başkenti Nalçik'te 2005 yılında hükümet binalarına ve güvenlik güçlerini hedef alan saldırılar yaşandı. 13 Ekim'de başlayan ve 100'ün üzerinde direnişçinin katıldığı saldırılar 14 Ekim'e kadar devam etti.

Saldırıların asıl hedefi işgalci olarak görülen Rusya ve Rusya'nın otoritesini kabul eden yerel yönetim güçleriydi. Resmi kayıtlara göre 92 direnişçi, 35 polis memuru ve 14 sivil yaşamını yitirdi.

Dört buçuk yıl süren mahkemede kararlar 23 Aralık 2014'te açıklandı. Saldırılarla ilgi tartışmalı yargı süreci sonunda 57 kişiye çeşitli hapis cezaları verildi. Yargılananlardan 5 kişi ömür boyu hapis cezası alırken 49 kişiye 10 yıl ile 23 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Anzor Aşev, Zalim Ulimbaşev ve Kazbek Budtuyev hapishanede kaldıkları süre göz önünde bulundurularak serbest bırakıldı.

Cezalarla ilgili itirazları 28 Ocak 2016'da karara bağlayan Rusya Yüksek Mahkemesi, ömür boyu hapis cezalarını onarken diğer cezalarda aylarla ifade edilen küçük indirimler yaptı