Kalyapin: “Gazeteciler saldırılardan dolayı gelemiyor”

Gazeteciler ve insan hakları aktivistlerinin saldırıya uğraması sonrasında gazeteciler Çeçenistan'a gitmeyi istemiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İşkence Karşıtı Komite Başkanı İgor Kalyapin, İnguşetya-Çeçenistan sınırında gazeteci ve insan hakları savunucularına yönelik saldırı ile ilgili bir basın toplantısı düzenlemek istedi. Fakat yaşanan saldırı sonrası gazeteciler Çeçenistan'a gelmeyi reddediyor.

Ajans Kafkas'ın haberine göre; Çeçenistan'daki faaliyetlerinden dolayı saldırıların hedefi olan İşkence Karşıtı Komite çalışanları ve gazeteciler yine saldırıya uğradı. 9 Mart akşamı Komite'nin mobil grubu aracına İnguşetya'dan Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye giden yol üzerinde saldırı düzenledi.

Saldırıyla ilgili yapılmak istenen basın toplantısı ise, gazetecilerin Çeçenistan'a gelmeyi reddetmesi nedeniyle düzenlenemiyor. İşkence Karşıtı Komite Başkanı İgor Kalyapin, Merkez Rusya ve Moskova’dan davet edilen gazetecilerin gelmek istememesi üzerine toplantı tarihinin belirlenemediğini söyledi.

Kavkazki Uzel'e konuşan Kalyapin, “Görülüyor ki, gazeteciler Grozni’ye gitmek istemiyor. Bundan dolayı da basın toplantısı yapılamayacak gibi duruyor. Basın toplantısının Moskova’da gerçekleştirilebilir. Ancak kesin tarih henüz belirlenmedi” dedi.

GAZETECİLER DARP EDİLDİ, ARAÇLAR YAKILDI

Çeçenistan'ın başkenti Grozni'ye giden İşkence Karşıtı Komite'nin mobil grubunun yolu, 9 Mart akşamı yaklaşık 20 kadar saldırgan tarafından kesildi. Araçları durdurduktan sonra herkesi indiren saldırganlar, araçları ateşe verdi ve yolcuları darp etti.

Saldırıya uğrayanlar arasında İşkence Karşıtı Komite çalışanları ve şoförlerin yanı sıra New York Times ile İsveç ve Norveç'ten gazeteciler de bulunuyordu.

Daha önce de takip edildiklerini söyleyen Mediazoni muhabiri Egor Skovorod’un anlattığına göre, gazeteciler 7 Mart’ta takip edilmeye başlandı. İnsan hakları savunucularının merkezinin İnguşetya’da olduğunu dile getiren Skovorod, bu yüzden iki ülke arasında gidip geldiklerini aktardı.

Skovorod, “Bazen Çeçenistan’dan bizi sınıra kadar araçlar takip ediyordu, daha sonra duruyordu. Saldırının olduğu gün her iki bölgede de takip edildik. Akşama doğru toplandık ve İnguşetya’dan Grozni’ye eve dönüyorduk ki saldırı gerçekleşti.” şeklinde konuştu.

Yaşanan son saldırı, Ortak Mobil Gruba yönelik, 2014’den beri yapılan üçüncü saldırı oldu. 13 Aralık 2014’de, insan hakları savunucularının Grozni’deki ofisi yakılmış, 3 Haziran 2015’de ise, yine Grozni’deki Mobil Ortak Grubu ofisi yağmalanmıştı.