Dünya Su Günü'nde Van Gölü: 'Tarihin en büyük su kaybı yaşandı'

22 Mart Dünya Su Günü dolayısıyla açıklama yapan Van Çevre Derneği Başkanı Ali Kalçık, Van Gölü’nde tarihin en büyük su kaybının yaşandığına dikkat çekti.

Van Gölü
Google Haberlere Abone ol

Kadir Cesur

VAN – Her yıl 22 Mart’ta, tatlı su kaynaklarının önemine dikkat çekmek ve tatlı su kaynaklarının sürdürülebilir yönetimine odaklanmasını sağlanmak amacıyla kutlanan Dünya Su Günü dolayısıyla Van Çevre Derneği (ÇEV-DER) tarafından bir basın açıklaması düzenlendi. Açıklamayı yapan ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık, Van’ın su fakiri iller arasında yer almaya başladığını belirterek Van Gölü'ndeki su kaybına dikkat çekti.

 ÇEV-DER Başkanı Ali Kalçık

'VAN'I İLERİDE CİDDİ TEHLİKELER BEKLİYOR'

Son beş yılda yaşanan kuraklıktan en büyük payı Van’ın aldığını söyleyen Kalçık, “Bir dönemler 50 yıla yeteceği planlanan su stokları ciddi manada düştü. Kentin ileriki süreçte ciddi bir su sıkıntısı yaşayacağı ile ilgili açıklamalar son iki yılın en önemli gündemi oldu. Öte yandan kentteki birçok göl kururken Van Gölü'nde tarihin en büyük çekilmesi yaşadı. Bu olumsuzluklara rağmen kentte yanlış su kullanımı, yanlış tarımsal sulama gibi israflar yapılıyor. Van'ı ileride ciddi tehlikeler bekliyor” dedi.

“VAN’DA KİŞİ BAŞINA DÜŞEN SU MİKTARI YÜZDE 30’LARIN ALTINA DÜŞTÜ”

Van Gölü kıyılarının imara açılmasının, suya değer verilmediğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Kalçık, “Kuraklıkla karşı karşıya kaldığımız bu dönemde, dünya değerimiz olan Van Gölü'nün suyu, iklim değişikliği ve küresel ısınmadan dolayı azaldı. Yağışlarda yaşanan düşüşler doğal olarak tedbir almamızı zorunlu kılmaktadır. Van’da kişi başına düşen su miktarı, yüzde 30’ların altına düştü. Van’da kişi başına düşen su miktarı günlük 150 litre oldu” şeklinde konuştu.

Kalçık, dünyada olduğu gibi Türkiye ve Van’da da nüfusun artışı, iklim değişikliği ve kirlilik gibi sorunlar nedeniyle yeraltı su kaynaklarının bilinçsizce tüketildiğini ve bu nedenle suyun kalitesinin bozulduğunu belirtti. Kalçık, israfın çok ciddi boyutta olduğunu söyledi.