Enternasyonalizm mi Yok Oluş mu?

İlerici güçleri mücadeleye çağırıp ortak cephe oluşturmayı amaçlayan İlerici Enternasyonel açılış zirvesini topluyor. Genel Koordinatör David Adler, zirve öncesinde bir çağrı metni kaleme aldı. "Basit bir seçim ile karşı karşıyayız: Enternasyonalizm mi Yok Oluş mu?" diyen Adler, "Ya işçilerin ve halkların ortak cephesini oluşturup dünyayı oligarşiden ve bu bir avuç diktatörden geri kazanırız ya da onlar dünyanın yanışını pencerelerinden izlerken servet ve iktidar biriktirmeye devam ederler" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

David Adler*

Kasım ayı yaklaşırken dünyanın bakışları ABD’ye yöneliyor. Kaliforniya’da yangınlar, Wisconsin’de yükselen protestolar ve Washington’da şiddeti körükleyen bir başkan karşısında hem Demokrat hem Cumhuriyetçi partiler yaklaşan seçimi ABD tarihindeki en önemli seçim olarak nitelendiriyor. “Ülkenin karakterinin kaderi oy pusulasında” diyerek destekçilerini seçimlere katılıp oy vermeye çağırıyorlar.

Fakat ABD seçimlerinde ulusal karakterin geleceğinden daha fazlası mevzubahis. Bu yarışın sonucu, iklimden Covid-19’a varana kadar pek çok konunun akıbetini ABD sınırlarının çok ötesinde belirleyecek. İşte, günümüz krizini belirleyen de — Donald Trump’ın kendisi değil — bu muazzam güç.

Uluslararası sistemin merkezinde bir çelişki yatıyor. Bir taraftan yüzyılın — iklim, sermaye ve hızla yayılan pandemi gibi — sorunlarının küresel düzeyde olduğu hususunda hemen herkes hemfikir. Diğer taraftan ise bu sorunları çözebilecek gücü elinde tutan aktörler giderek daha küçük bir grup haline geliyor. Trump, Modi ve Bolsonaro bu aktörlerden bazıları. Uluslararası sömürü imparatorluğunu genişletmeye devam eden Amazon CEO’su Jeff Bezos da bu gruba dahil. Ayrıca, kamu sağlığını kişisel banka hesabıyla şekillendiren Bill Gates’i de unutmamak gerekir.

BASİT BİR SEÇİM İLE KARŞI KARŞIYAYIZ

Dolayısıyla, seçim sadece Donald Trump ve Joe Biden arasındaki farka dayanmıyor, aynı zamanda, birkaç erkeğin heves uğruna dünyayı mahvedebildiği bu uluslararası düzenin kırılganlığını da yansıtıyor. Eğer bunun altında yatan — Kuzey ile Güney, ABD ile komşuları, ultra zenginler ve geri kalanlar arasındaki — güç eşitsizliğini gözden kaçırırsak yeniden uçurumun kıyısına sürüklenmeye devam ederiz.

Kısacası, basit bir seçim ile karşı karşıyayız: Enternasyonalizm mi Yok Oluş mu? Ya işçilerin ve halkların ortak cephesini oluşturup dünyayı oligarşiden ve bu bir avuç diktatörden geri kazanırız ya da onlar dünyanın yanışını pencerelerinden izlerken servet ve iktidar biriktirmeye devam ederler.

Mayıs ayında İlerici Enternasyonal, dünyanın ilerici güçlerini mücadeleye çağırarak bu ortak cepheyi oluşturma misyonuyla yola çıktı.

İLERİCİ ENTERNASYONEL BÜYÜYOR

O zamandan beri kürenin her yanından milyonlarca insanı temsil eden sendikaların, partilerin ve hareketlerin katılımıyla büyüdü: Hindistan’daki Halk Hareketleri Ulusal İttifakı'ndan (the National Alliance of People’s Movements) Kolombiya Halklar Kongresi’ne (Congreso de los Pueblos) ve Namibya'dan Topraksız Halk Hareketi'ne (the Landless People’s Movement)... İlerici Enternasyonal üyeleri, birlikte, borç iptalleri ve 'Covid-19'dan Sonra Dünyayı Geri Almak’ gibi konularda kampanyalar düzenledi; ana akım medyanın gizlediği eleştirel bakış açılarının çeşitli dillere çevirisi ve dağıtımı için bir ağ servisi kurdu.

Covid-19 pandemisi Konsey'in Reykjavik, İzlanda'da toplanma planının ertelenmesine neden oldu. Ancak pandemi aynı zamanda kapitalizm, iklim ve demokrasi krizini derinleştirerek acil olarak ve kararlılıkla hareket etmemizi gerekli kıldı.

ZİRVENİN AMACI NE?

İşte bu nedenle İlerici Enternasyonal, mevcut krizin haritasını çıkarmak, ortak geleceğimizi geri almayı talep etmek ve bunu yapmak için cephemizi güçlendirmek amacıyla bu hafta sonu açılış zirvesini topluyor.

Zirve, önümüzdeki bir yılın stratejik yönünün belirlenmesine katkı sağlamak amacıyla Konsey üyelerini bir araya getirecek. Hem Mayıs ayı açılış etkinliklerinde yer alan Aruna Roy ve Vanessa Nakate gibi üyeler hem de Konsey'e bu süreçte dahil olan Dr. Cornel West ve Natália Bonavides orada olacak.

Zirve, mücadelelerini paylaşmak ve girişimimizin geleceğini şekillendirecek tartışmaları yürütmek üzere, üyemiz olan çok sayıda hareketi bir araya getirecek. ‘Yeni Bir Enternasyonal Kurmak’ ve ‘Covid-19 Sürecinde Güç Oluşturmak’ gibi geniş bir yelpazede sorular irdelenecek.

HERKESİ ÇAĞIRIYORUZ

Zirve, herkesi bu tartışmalara katılmaya çağırıyor. Cuma günkü oturumlarda Noam Chomsky, Yanis Varoufakis ve Naomi Klein'ın açılış konuşmalarının yanı sıra Latin Amerika'da demokrasinin geleceği ve dünya çapında post-kapitalizm olanakları gibi konularda panel tartışmaları yer alacak.

İlerici Enternasyonal, henüz oluşum sürecindedir. Yeni bir enternasyonalizme — yok oluşu önleyecek kadar güçlü bir enternasyonalizme — doğru yolculuk yeni başladı. Zirve, bu yolculukta önemli bir adımı işaret ediyor — yalnızca Donald Trump'ı yenmek için değil, ondan korkmaya gerek olmayan yeni bir dünya inşa etmek için.

* İlerici Enternasyonel'in Genel Koordinatörü