‘Kutsal’ gölde, Xi ve Komünist Parti’ye ilân-ı aşk

Bazıları duygusal bir yükseliş aramaya, bazılarıysa vatansever marşlar söylemeye Nanhu Gölü'ne geliyorlar. Nanhu Gölü'ne gelen ziyaretçilerden biri "Başkaları Budizm veya Taoizm’e inanırken, biz Komünizm’e inanıyoruz" diyor.

Google Haberlere Abone ol

Javier C. Hernandez

O, Çin’le ABD arasındaki ticaret savaşından ve Hong Kong’daki demokrasi yanlısı eylemcilerin çoğalmasından dolayı endişeliydi. Ömrünü Çin Komünist Partisi’nin bir üyesi olarak geçiren Liu Yuanrong, bir arkadaşının tavsiyesine uydu ve göle gitti.

Çin’in doğusunda bulunan ve Çin komünizminin beşiği olan Nanhu Gölü, son yıllarda partinin 90 milyondan fazla üyesi için manevi bir inziva yeri haline geldi. Geçtiğimiz günlerde, orada, çam ağaçlarından oluşan ormanın yanında, Bay Liu sırtını dikleştirdi, kaşlarını çattı ve yumruğunu muzaffer bir edayla havaya kaldırdı.

‘HER ŞEY PARTİ İÇİN’

Güney Çin’den 57 yaşındaki bir elektronik eşya tüccarı olan Bay Liu, bir parti yeminini okuyarak, “Hayatımı komünizmi savunmaya adamaya ant içiyorum” dedi. “Parti için her şeyimi feda edeceğime yemin ediyorum!”

Neredeyse bir asır önce Çin Komünist Partisi’nin ilk kongresine ev sahipliği yapan Nanhu Gölü, uzun zamandır komünist anlayışa ev sahipliği yapıyor.

Başkan Xi Jinping’in (Şi Cinping diye okunur/ç.n.) güçlü döneminde, göl, -aralarında öğrenciler, hastane çalışanları ve teknoloji girişimcilerin de bulunduğu- vatansever turistlerin parti ve Bay Xi’ye olan sevgilerini ilan etmek için kullandığı bir yer haline gelerek yeni bir değer kazandı.

Çin haber ajansınca yayınlanan ve iki yıl önce göle yaptığı ziyaretle halka ilham vererek bir turizm dalgasını tetikleyen Bay Xi yönetimindeki Çin’de yükselen milliyetçiliğe ilişkin bir kanıt olabilecek rapora göre, her gün binlerce insan Nanhu Gölü’ne ve müze alanındaki Nanhu Devrim Anıtı Meydanı’na geliyor. Geçtiğimiz yıl, gölün bir milyondan fazla ziyaretçisi vardı.

Evde vakit geçiren bir anne olan Yang Jinping, “Buranın kutsal olduğunu düşünüyoruz” diyor.

Çin, ABD ile sürmekte olan ticari gerginlikler ve yavaşlayan ekonomiyle mücadele ederken, birçoğu duygusal bir yükseliş arayışı içerisinde göle geliyor. Vatansever şarkılar söylüyorlar, Bay Xi’nin ‘Çin rüyası’ ve devrimci kahramanlarla ilgili canlı sloganları ezberden okuyorlar.

Bay Liu, “Partiye olan minnettarlığımızı göstermek ve Çin’in ancak güçlü bir parti ile güçlü olabileceğini hatırlamak istiyoruz” diyor.

‘KIZIL TEKNE RUHU’

Ziyaret deneyimi, ziyaretçilerin orak-çekiçli parti bayrağıyla süslenmiş 161 metrelik bir duvarın önünde yumruklarını sıktığı ve partiye sadakat yemini ettiği, Bay Xi ile tekrar moda olan komünist bir törenin ardından sona eriyor.

1921’de Mao Zedong ve yanındaki küçük devrimci grubu, polisin onları yaklaşık 97 km kuzeydoğudaki Şangay’dan itibaren takip etmesinin ardından, partinin ilk kongresini gölün ortasındaki bir teknede gerçekleştirdiler. Bu ‘Kızıl Tekne’, Çin genelinde yaygın biçimde bilinir.

Bay Xi, Zhejiang Eyaleti’nin en üst düzey parti yetkilisi olduğunda inşa edilmeye başlayan göldeki müzede, parti tarihi seçici bir şekilde aktarılarak halka sergileniyor.

İçeride, Çin’in yabancı güçlerin işgali altında yaşadığı 'ulusal aşağılanma asrı' ile birlikte, Çin’de Marksizm’in yayılması ve 1949 yılında Mao’nun Halk Cumhuriyeti’ni kurmasıyla ilgili sergiler bulunuyor.

En üst kattaki ışıltılı ekran, Mao’dan beridir Çin’in etkili lideri olan Bay Xi’ye ayrılmış. Konuşmaları döngü halinde oynatılırken duvarlara yazılan sloganlarından biri, “Çin ulusunun büyük yenilenişine önderlik edin” diyor.

Bir hediyelik eşya dükkânı Komünist Parti broşları, hatıra paraları ve parti üyelik sertifikaları satıyor. Yine de en değerli hatıra, dışarıdaki ‘ant duvarı’ denilen yerin fotoğrafı oluyor.

TEK ADAM YÖNETİMİ VE ESKİ GELENEKLER CANLANIYOR

2012 yılında yönetime gelen Bay Xi, parti tarihine duyulan ilginin ve yemin de dahil olmak üzere eski geleneklerin yeniden canlanmasına yol açtı; bu, partinin Çin’deki günlük yaşam üzerindeki egemenliğini genişletme uğraşının bir parçası. Eleştirmenler, Bay Xi’nin Çin’i tek adam yönetimi günlerine geri döndürdüğünü ve kişisel imajını öne çıkardığını ifade ediyorlar.

Bay Xi ve Çin’in en yüksek karar organı olan Politbüro Daimi Komitesi’nin diğer altı üyesi, 2017’deki devrimci bölgeler turu esnasında Şangay’daki bir anıtı ziyaret etti ve Bay Xi burada, dev bir bayrağın önünde bir parti andını ezbere okudu. Bu esnada Politbüro üyeleri hazır olda dururken, birlikte yumruklarını kaldırıyorlardı.

Liderler, bunun ardından Mao ve diğer parti kurucularının toplantılarını yaptıkları teknenin bir kopyasını ziyaret edecekleri Nanhu Gölü’ne gittiler. Ziyaretten sonra konuşan Bay Xi, gölü, “Çin Komünist Partisi’nin hayalinin yelken açtığı yerlerden biri” diye nitelendirdi. Xi, “Partimiz burada doğdu, yolculuğumuz burada başladı ve ülkemizin egemenliği buralara dayanıyor” dedi.

Yemin töreni artık parti üyeleri için ülke çapında ilgi gören bir etkinlik haline geldi. Ritüel, devrimci kahramanların yattığı mezarlıkların yanında, bir zamanlar Kızıl Ordu’nun aştığı dağlarda ve parti yetkililerini eğiten okullarda gerçekleştiriliyor.

İnsanların büyük kısmı standart parti yeminini okuyor; fakat orduda görev yapanlar ya da Komünist Gençlik Birliği üyeleri için hazırlanmış özel versiyonlar da bulunuyor.

Nanhu Gölü’ne gelen ziyaretçiler, uzun süredir solcu mücadeleyle ilişkilendirilen havaya kalkmış yumruk hareketinin bir direnç ve cesaret duygusu taşıdığını ve bir süper güç olarak Çin’in yeniden yükselişine gayet uygun olduğunu ifade ediyorlar. Bu töreni, Çin’in bir dizi güçlükle yüz yüze olduğu bir dönemde umut kaynağı olarak gördüklerini belirtiyorlar.

PARTİYE SADAKAT TEŞVİK EDİLİYOR

Devlete ait bir firmada çalışan ve işveren tarafından düzenlenen bir vatanseverlik eğitimine katılan 22 yaşındaki demiryolu çalışanı Li Donghao, “Bu, insanlara güç veriyor” diyor. O ve küçük bir grup halindeki meslektaşları, kızıl renkli parti iğnelerini beyaz gömleklerinin yakasına takmış halde, duvarın hemen önünde kızıl bir bayrak açarak yemin ettiler.

Bunun ardından Bay Li, yaptığı gezi hakkında patronlarına sunmak için bin 400 karakterlik bir rapor yazdı ve raporda turun, kendisine ‘kızıl tekne ruhunun’ gerçek anlamını öğrettiğini söyledi. ‘Kızıl tekne ruhu’, Bay Xi ve diğer parti liderleri tarafından kitleleri parti kurucularının yolunu takip etmeye teşvik etmek amacıyla kullanılan bir terim.

Göle gelen birçok ziyaretçi, Bay Xi’nin desteklediği tavizsiz milliyetçiliği benimsiyor. Hong Kong’daki hükümet karşıtı protestocuları ‘isyancılar’ olarak görüyorlar; Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki askeri yığınağını hararetli bir biçimde destekliyorlar; ABD’nin Çin’in yükselişini engellemeye çalıştığına inanıyorlar.

Gölde, siyasi sohbetler etmek ve Çin’in ticaret savaşını nasıl kazanacağını ayrıntılandırmak için kendilerine benzeyen insanlarla buluşuyorlar.

Müzenin hemen dışında oturmakta olan 62 yaşındaki emekli öğretmen Jin Tianshao, “ABD’yi geride bırakacağız” diyor. “Böyle didişmek güzel değil.”

Çoğu ziyaretçi açısından, ortak noktaları Devlet Başkanı Xi.

20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi olan Liu Yunlai, geçtiğimiz günlerde 1921’de bir parti toplantısında kullanılan teknelerin içini gösteren sanal gerçeklik gözlüklerini bir kenara bıraktı ve iki arkadaşını müze ve yemin duvarı turuna götürdü. Bu, Bay Liu’nun birkaç hafta içindeki ikinci ziyaretiydi; çünkü, kendi ifadesiyle, Bay Xi’nin ayak izlerini takip etmek istiyordu.

Liu, Bay Xi için kullanılan popüler bir takma adı kullanarak, “Xi Amca iktidara geldiğinden bu yana, Çin dünyayı sarsan değişikliklere tanık oldu” diyor.

“Komünistlerin ruhundan etkilendim” diye ekliyor. “Tıpkı bir inanç gibi. Başkaları Budizm veya Taoizm’e inanırken, biz Komünizm’e inanıyoruz.”

Yazının aslı NTY sitesinden alınmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)