Corbyn'in aradığı fırsat: Yeni referandum şansı

İngiltere'de Başbakan Theresa May'in Brexit oylamasını kaybetmesiyle, şu âna dek bu konuda sesi pek duyulmayan İşçi Partisi için bir fırsat doğdu. İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in duyguları ve fikirleri değiştirebileceği an tam da budur.

Google Haberlere Abone ol

Polly Toynbee

Nihayet! İşçi Partisi’nin beklediği fırsat ayağına geldi. Şu âna dek, günümüzün en büyük tartışmasında İşçi Partisi’nin sesi neredeyse hiç duyulmuyordu. Jeremy Corbyn, politikaları yüz kızartıcı biçimde çöken bir hükümete güvenoyu vermek zorunda kalmıştı. Kimse bu olayın devasa, olağanüstü boyutlarını öngörememişti.

Theresa May ve hükümeti hayatta kalacak gibi görünüyor; [Brexit yanlısı Muhafazakâr Partili vekil] Jacob Rees-Mogg alelacele kameraların karşısına geçerek, güvenoylamasında May’i destekleyeceğini beyan etti. Hindiler* -bu Muhafazakâr yönetim ancak bir hindiye benzeyebilir- hiçbir zaman kendi çöküşleri yönünde oy kullanmaz; ülkeyi çöküşe götürürler.

MAY GÜVENOYLAMASINI KAYBETMEYECEK

Büyük ihtimalle, May tökezlese de yoluna devam edecek çünkü bir alternatifi yok. May işe yaramaz olsa bile, anayasal açmaz, partisinde onun yerini almak üzere sıraya giren diğer hindilerin herhangi birinin yönetimi altında daha fazla çözüm olanağı sunmuyor.

Avam Kamarası, May'in bir sonraki adımın ne olacağı konusunda parlamento ile irtibata geçme yönündeki gecikmiş vaadiyle dalga geçti. Çok geç - iki buçuk yıl geç. May kendisini ilk günden bütün ulusun başbakanı, yani hem yüzde 48’in hem de yüzde 52’nin savunucu ilan etmiş olsaydı, AB’ye mümkün olduğunca yakın durmayı sağlayabilecek bir anlaşma yapabilirdi. Ancak bunun yerine May, hiçbir Brexit anlaşmasını yeterince sert bulmayacak olan aşırılık yanlılarını teskin etmek üzere vaktini boşa harcadı. Onlara sözlerini geçirebileceklerini hissettirdi ve onlar da öyle yaptı. Ve bakın bunun karşılığında onu ne kadar aşağılara çektiler.

JEREMY CORBYN SOKAĞI DİNLEMELİ

Şu an Jeremy Corbyn’in bu işe tüm gücüyle asılmak ve sonuç olarak kararlarına daima uymaya söz verdiği partiye liderlik etmek dışında bir seçeneği yok. İşçi Partisi üyeleri ezici biçimde AB’de kalma yanlısı ve yıllardır devam eden bu korkunç durağanlığın ardından, ülkenin kaderini belirlemek üzere oylama yapılmasını istiyorlar. ESRC / YouGov araştırmasına ve diğer anketlere göre, 2017 yılında İşçi Partisi lehine oy kullananların çoğunluğu Brexit konusunda yeni bir referandum yapılmasını destekliyor. Kişisel görüşleri ne olursa olsun Corbyn'in tek bir seçeneği var: Akıl hocası olan (eski İşçi Partili) Tony Benn’in her zaman savunduğu şeyi yaparak partisini dinlemek, ki parti üyeleri de de etrafta “Corbyn’i Sev, Brexit’ten Nefret Et” yazılı tişörtlerle dolaşıyor.

İKİNCİ REFERANDUM İÇİN BASTIRMAK DENGEYİ DEĞİŞTİRECEK

Nihayetinde mırıldanmalar ve laf salataları, kaçamak konuşmalar ve tereddütler sona erdiğinde, AB'de kalmayı destekleyen İşçi Partisi liderlerinin yeni bir referandum için şiddetle bastırması bu büyük tartışmanın dengesini kökten değiştirecektir. Solun sesi bir süredir duyulmuyordu. Uzmanlar sağ ve solu ortadan ikiye ayıran Brexit ayrışmasına dair söylediği her şey yanlış. Bu işteki itici gücü teşvik eden şey, sağ kanattaki aşırılıkçı ideolojiydi; bu ulusal felaketi kötücül bir biçimde ve uzun zamandır onlar kışkırttı. İşçi Partisi, Brexit girişiminin gerçek doğasını, Brexit lehine oy kullanan İşçi Partili bölgelerde korkusuzca ortaya koymak zorunda.

BREXIT'E DESTEK VEREN İŞÇİ PARTİLİLER İKNA EDİLMELİ

Sakın unutmayın, Brexit oylamasının bel kemiği olanlar, muhafazakâr –kırsal kesimdeki tutucu yaşlılardan oluşan- seçmenlerdi. Geriye kalanlar, yani bir kısmı endişeli olan İşçi Partili kasabalar, bu sonucun endişe verici ama küçük bir parçasıydı. Artık İşçi Partisi susturulmayı reddetmişken, bu yerler geri kazanılabilir ve kazanılmalı. Harika bir İşçi Partisi kampanyası başlasın.

*Yazar burada bir söz oyunu yaparak, İngilizcede ‘hindi’ anlamına gelen ‘turkey’ kelimesini kullanıyor ve ABD’deki sağcılar için kullanılan ‘şahin’ kelimesinin karikatür bir ifadesini kullanıp, tüylerini kabartarak abartılı güç gösterileri yapan hindilere atıfta bulunuyor.

** Makalenin aslı The Guardian gazetesinde yayımlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)