IŞİD'in stratejisi savaşı uzatmak mı?

IŞİD'in sözde halifeliğinin çöküşünün ardından örgüt, Suriye ve Irak'ı birbirine bağlayan çöl bölgesindeki otorite boşluğundan faydalanarak ayaklanma stratejisini uygulamaya koyuyor. Sahadaki coğrafi koşulları fırsata çeviren örgütün devam eden saldırıları, IŞİD'in yeniden toparlanmaya başladığının bir işareti olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

ABD merkezli Ortadoğu Enstitüsü tarafından yayınlanan "Out of the desert: ISIS's strategy for a long war" başlıklı rapor, Suriye ve Irak'ta büyük ölçüde yenilgiye uğratılan IŞİD'in bundan sonraki dönemde uygulayacağı taktik ve stratejilere ilişkin çarpıcı tespitler sunuyor.

Raporun özet bölümünde, IŞİD'in sözde halifeliğinin çöküşü ve akabinde bir zamanlar varlık gösterdiği topraklardan kaçışının IŞİD'le Mücadele Koalisyonu için Irak ve Suriye'de zafer anlamına geldiği, bununla birlikte IŞİD'in önceden kalesi halindeki kentlerden kovulmasının bir dönemin sonu ve diğer bir dönemin başlangıcı olduğu ve bu aşama itibarıyla IŞİD'in gelecekte yeniden dirilişini güvence altına almak için iyi geliştirilmiş bir stratejiyi ilk defa uygulamaya koyduğu belirtiliyor.

Özet bölümünde ayrıca, raporda örgütün ayaklanma stratejilerini ve uzun vadeli örgütsel görünümünü belirlemek için IŞİD'in eylemlerinin, yayınlarının ve iletişim faaliyetlerinin bunların IŞİD'le savaşan güçler tarafından büyük ölçüde gözden kaçırıldığı vurgulanarak incelendiği ve IŞİD'in kullanmakta olduğu ve bundan önceki yeniden canlanış süreçlerinde kullandığı stratejiler analiz edilerek bu raporun, IŞİD gibi isyancı grupların Suriye-Irak sınır hattı üzerindeki yönetilemeyen bölgelerde faaliyet göstermeye devam edeceğini ve başıboş bırakılması halinde örgütün yeniden ortaya çıkacağını ileri sürdüğü ifade ediliyor.

Raporda yer alan kilit önemdeki tespitler ise şu şekilde aktarılıyor:

"Irak ve Suriye'yi bağlayan bitişik bölge, cihatçılara operasyonlara karşı dayanmaları, bölgede tutunmaları ve yeniden ortaya çıkmaları için ideal bir alan sağlıyor.

IŞİD'in halifelik-sonrası dönem için stratejisi, hükümet güçleri veya diğer isyancı gruplarla iş birliği yapan Sünnileri vur-kaç taktikleri ve hedef gözeten suikastlar gerçekleştirmek ve çöl bölgelerini bir üs olarak kullanmak suretiyle hedef almaktır.

Kırsal ayaklanma IŞİD ve savunma halindeki diğer cihatçı örgütler için sonradan akla gelen bir fikir değildir. Daha doğrusu, bu onların uzun zamandır üzerinde düşündüğü ve plan yaptıkları bir stratejidir.

IŞİD'in yeniden toparlanma işaretlerinin, örgütün 2014 sonları ve 2015 başlarında kovulduğu bölgelerde ortaya çıktığı görünüyor.

Örgüt halifelik-sonrası stratejisini, en son 2008 ve 2009'da son kez işlediğine inanılan yeraltına çekilme stratejisi üzerine modellemeye devam edecektir."

Yazının aslı Middle Eeast Institute sayfasından alınmıştır (Çeviri: Enes Kücet)

Etiketler Suriye Irak IŞİD