Müslümanlardan 'vegan bayram' açılımı

Veganlığı tercih eden Müslümanların sayısı giderek artıyor. Onlara göre Kurban Bayramı kendinden fedakarlık yapabilmekle ilgili.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Dünyanın dört bir yanından Müslümanlar, Kurban Bayramı'na alternatif yaklaşımlar getiriyor. Güney Afrika menşeli Daily Vox sitesinin yaptığı röportajlara göre sayısı giderek artan vejetaryen ve vegan  Müslümanlar, Kurban Bayramı'nda kurban kesmek yerine ihtiyaç sahiplerine vegan manavlardan aldıkları sebzeleri, meyveleri dağıtıyorlar. Aralarında ailelerini ikna edip bayram yemeğinde vegan menü tüketenler de var, hayır kurumlarına bağış yapan da...

KASABIN TORUNUNDAN VEGAN ÜRÜN BAĞIŞI

Hollanda Utrecht'te yaşayan 27 yaşındaki Anissa Buzhu, kurbanın kendisi için anlamının tevazu (tevekkül) olduğunu söylüyor. Buzhu," Başkalarına yardım etmeyi hayvansal ürünler tüketmeden de yapabileceğimizi idrak ettim" diyor. Bir kasabın torunu olan Buzhu bu bayramda vegan manav ürünleri satın alıp ihtiyaç sahiplerine bağışlayacağını söylüyor. Buzhu, "Hayvansal ürün tüketmeyen Müslümanlara saygısızlık yapılması da beni rahatsız eder" diyor.

HİÇ BİR ŞEY DUYMAK İSTEMİYORLAR 

Güney Afrika'da yaşayan 25 yaşndaki Ya’eesh Khan da benzer bir yöntem uyguluyor. Ya’eesh Khan "Kurban sevdiğiniz, değer verdiğiniz birileri için feragatte bulunup Allah'a yakınlaşmaktır" diyor.   Ya’eesh Khan arkadaşları tarafından alaya alınıp dışlanmışsa da vazgeçmemiş. Bu yüzden  Ya’eesh Khan'ın çevresi onu Veganizmi din haline getirmekle bile suçlamış. Arkadaşları, onun kurbanı yorumlayışını dine aykırı buluyorlar ve bu yüzden hiç bir şey duymak istemiyorlar.

Fransa Lens'de yaşayan Reslane Khassouani ise kurbanın Hz. İbrahim'in Allah'a gerçek sadakatini göstermesi için ortaya çıktığını söylüyor. Bu yüzden Khassouani için bayram dua ve bağış anlamına geliyor. bu yüzden Khassouani sabahları uyandığında İslamiyetin zorunlu hale getirdiği beş duasını okuyor, hayır kurumlarına bağış yapıyor. Ailesine bayram yemeği veren Reslane Khassouani'nin kendisi vegan besleniyor. Reslane Khassouani, ailesinin bu duruma tepki göstererek "Neden sünneti uygulamıyorsun?" dediklerini söyleyerek "İlla bir hayvan katletmek zorunda olmadıklarını anlattım ama umursamıyorlar. Ben de artık açıklama yapmayı bıraktım" diyor.

Hindistan Yeni Delhi'de yaşayan İrfan Ansari ise kurbanı maddi veya manevi değeri olan bir şeyle bağlarını koparabilmek olarak görüyor. Altı yıldır vegan olan  Irfan Ansari ailesinin bu duruma hiç saygı göstermemesinden şikayetçi.  Onlara etik, çevresel, mantıksal her türlü gerekçeyi sunmasına rağmen kabul etmediklerini, bir hafta boyunca evde et dışında bir şey pişmediğini söylüyor. Ailesi kurbanı hem bir gereklilik hem de bir hak olarak görüyor. Ansari bu yüzden bayramda  yemeklerini dışarıda yediğini söylüyor.

Cezayir'de yaşayan 32 yaşındaki Baya Tellai biraz daha şanslı Bayramı bir özverinin kutsanması olayı olarak algılayan Baya Tellai bu geleneği ailesiyle bir araya gelebilmek için bir fırsat olarak görüyor. Küçüklüğünden beri kurbandan pek de hazzetmemiş olan ve kızkardeşi de vegan olan Baya Tellai nihayet ailesini hayvansal ürün olmayan bir sofra kurmaya ikna etmiş.

Veganlığı tercih eden Müslümanların hikayeleri her geçen gün artıyor. Aarada nüans farkları olsa da hepsi aynı mesajı veriyor: Madem Kurban Bayramı kendinden ödün vermek, feragat etmek, bir şeylerden vazgeçebilmekle ilgili bunun için illa hayvanları katletmemiz gerekmiyor."

Yazının aslı The Daily Vox'da yayınlanmıştır. (Derleyen: Balkan Talu)