Dünya Forum: Joseph Jackson / Jacksonların ‘demir yumruğu’ veda etti

'Popun Kralı' Michael Jackson'ın babası Joseph Walter 'Joe' Jackson, geçen hafta öldü. Kansere yenik düşen Jackson, gaddar ve saldırgan karakteri nedeniyle başta Michael Jackson olmak üzere çocuklarının her birinde derin ruhsal yaralar açmıştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Joseph Walter Jackson, ABD'nin Arkansas eyaletinde bulunan Fountain Hill’de dünyaya geldi. Ebeveynleri, Joe 12 yaşındayken boşandılar. 18 yaşındayken, babasıyla birlikte yaşamakta olduğu Chicago’dan Kaliforniya eyaletine, annesinin yaşadığı Oakland kentine taşındı. Chicago’da, gelecekte eşi olacak Katherine Scruse’la tanıştı. Katherine’den önce başka bir kadınla kısa süren bir evliliği oldu. Joseph ve Katherine, 5 Kasım 1949’da evlendiler.

ÇOCUKLUK VE GENÇLİK DÖNEMİ

Joseph Walter Jackson, 26 Temmuz 1928’de Arkansas’taki Fountain Hill’de beş çocuktan en büyüğü olarak doğdu. Babası Samuel Jackson bir lise öğretmeni ve annesi Crystal Lee King bir ev hanımıydı. Jackson 12 yaşındayken çift ayrıldı. Jackson yalnız bir çocukluk geçirdi ve yalnızca birkaç arkadaşı vardı. 18 yaşına geldiğinde, annesinin yanında yaşamak için Indiana’ya taşındı.

Indiana’dayken, boksör olma hayalleri kurmaya başladı. Altın Eldiven kazanarak başarıyı yakaladı ve 17 yaşındaki Katherine Scruse ile tanıştığı dönemde profesyonel bir atletizm kariyerine hazırlanıyordu. O zamanlar zaten evliydi ama kısa süre sonra eşinden boşanarak Katherine’le birlikte yaşamaya başladı.

Çift, 5 Kasım 1949’da evlendi ve Indiana’daki Gary kentinde, iki odalı bir eve taşındı. Jacksonların ilk çocuğu Maureen Reilette “Rebbie” Jackson, 29 Mayıs 1950’de evlenmelerinden altı ay sonra dünyaya geldi. Joseph ailesini geçindirebilmek için bir boksör olarak sürdürdüğü hayatını değiştirmeye karar verdi. U.S. Steel (ABD Çelik) adlı şirkette bir vinç operatörü olarak çalışmaya başladı. Bu arada eşi Katherine, büyüyen aileleriyle meşguldü; Jacksonlar, zaman içerisinde 10 çocuğa sahip olacaktı (ancak oğulları Brandon Jackson doğum esnasında ölecekti).

Joseph bir boksör olma hayalinden vazgeçmiş olsa da, hayallerini büyütmeye kararlıydı. 1950’lerin ortasında Joseph, kardeşi Luther’le birlikte ‘Falcons’ isimli bir grup kurdu. Grup, birkaç yıl sonra bekledikleri şöhreti yakalayamadığı için dağıldı. Joseph, ABD Steel’deki işine devam etti.

JACKSON BEŞLİSİ

1963 yılında Joseph, oğlu Tito’yu gizli gizli gitar çalarken gördüğünde, çocuklarının müzik konusundaki yeteneklerini fark etti. O yıl Jackie, Tito ve Jermaine, grubun menajeri olarak görev yapan Joseph’le birlikte Jackson Brothers’ı kurdular. Bu üçlü, yerel yetenek yarışmalarına katılmaya başladı ve 1965’te, daha küçük olan kardeşleri Marlon ve Michael da gruba katıldı. Grup, 1966 yılında ‘Jackson 5’ (Jackson Beşlisi) adını aldı ve R&B dalındaki eserleriyle övgüler kazanmaya başladı.

Joseph, grup için uzun ve yoğun provalar gerçekleştirmeye başladı ve New York’un Harlem bölgesindeki ünlü Apollo Tiyatrosu’nda sahne almaya başlayana dek, onları daha saygın mekânlarda sahneye çıkardı. Grup, amatör bir şarkı yarışması kazandı ve galibiyet onlara bir kontrat kazandırdı. ‘Jackson 5’ kısa sürede başarıya ulaştı ve ilk dört şarkıları ‘En çok satan 100’ sıralamasında 1 numaraya ulaşan ilk Amerikan grubu oldu. Joseph, grubun başarılarından kazandığı parayla ailesini Indiana’dan, Kaliforniya Encino’da bulunan büyük bir eve taşıdı.

SORUNLU BİR AİLE HAYATI

Başarılar artarken, grup içindeki gerilimler de aile içinde derin bölünmelere yol açtı. Joseph katı disiplinli, zalim biriydi ve çocuklarına sürekli biçimde ettiği küfürlerle ilgili haberler basına sızmıştı. 1979’da, geleceğin pop dehası Michael, babasını menajerlikten kovdu ve kendi kariyeri üzerindeki kontrolü eline aldı. Jackson kardeşlerin geri kalanı da 1983’te aynı yoldan ilerleyecekti.

Joseph’in kişisel hayatı da sıkıntılarla doluydu. Eşi, başka bir kadından doğan kızı nedeniyle, kamuya açık biçimde Joseph’i eleştirdi. Katherine iki kez boşanma davası açtı ama sonunda her iki davadan da vazgeçti. 1993 yılında, Michael Jackson, çocukluğu boyunca maruz kaldığı fiziksel ve zihinsel şiddeti ayrıntılarıyla anlatarak, popüler televizyon programı Oprah Winfrey Şov’da babasının maskesini tamamen düşürdü. Bu açıklamalar, çoğunun onay vermesi ve bazıların reddetmesi nedeniyle Jackson kardeşleri tamamen böldü.

25 Haziran 2009’da oğul Paul Jackson aniden öldü. Temmuz 2015’te baba Jackson bir inme ve kalp ritim bozukluğu yaşadıktan sonra, Brezilya’da bir hastaneye kaldırıldı. 87. doğum gününü kutlamak için Brezilya seyahatine çıkmıştı. Tedavi edildikten sonra Amerika Birleşik Devletleri’ne döndü; ancak sağlığı kısmen iyileşse de bedeni zayıf düşmüştü. Joe Jackson, daha önce, 2012’de de bir inme geçirmişti.

BAŞARININ BEDELİ AĞIR OLDU

Baba Jackson, en büyük pop vokal gruplarından biri olan ‘The Jackson Five’ı yaratarak hırslarını onlara yönlendirmişti ve Michael Jackson’ı en büyük efsanelerden biri haline getirmesinin yanı sıra başka bir pop yıldızı olan Janet’ın kariyerinde de büyük etkisi vardı.

Yine de, geçtiğimiz çarşamba günü 89 yaşında Las Vegas’ta hayatını kaybeden Joe Jackson’ın mirası, sadece çocuklarının dünya eğlence hayatındaki hanedanlığını değil, uyguladığı zalimane disiplini ve şiddeti de içeriyordu. Michael, verdiği demeçlerde, bir sopayla defalarca dövüldüğünü ve babasının aile üzerinde büyük bir korku unsuru olduğunu, bazen ona bakarken kusma isteği hissettiğini ifade etmişti. Çocukları ona Joseph diye hitap ediyordu; zira, babalığı çağrıştıracak terimler kullanmaları yasaktı.

Tüm bu ağır atmosfere karşın, kargaşa zamanlarında, çocukları için Joe bir sığınak işlevi görüyordu. Michael Jackson, bir çocuğa cinsel tacizde bulunduğu iddiaları üzerine yargılanmış ve beraat etmişti; o günlerin çoğunda, babası yanından ayrılmamıştı. Janet Jackson ise verdiği bir demeçte, babasının her ne kadar iyi bir baba olmadığını ifade etse de çocukları için en iyisini istediğini söylemişti.

KAOTİK BİR AİLE İLİŞKİSİ

Bir zamanlar babasını fiziksel ve cinsel istismarla suçlayan La Toya Jackson, daha sonra ona eziyet eden kocasının, kendisini bunları söylemeye zorladığını açıkladı. Daha sonraki yıllardaysa, zamanını babasıyla birlikte geçirdi. La Toya Jackson, çarşamba günü, babasını sevgi dolu cümlelerle uğurladı: “Seni her zaman seveceğim! Bize güç verdin, bizi dünyadaki en ünlü ailelerden biri yaptın. Bu konuda sana son derece minnettarım, birlikte geçirdiğimiz zamanları asla unutmayacağım.”

Joe, çocuklarının çoğuyla ilişkisini asla geliştiremedi. Janet Jackson, 2011’de CNN’e verdiği röportajda, ​​babasıyla nadiren konuştuğunu ve bir yetişkin olduğunda, Joe Jackson’la menajerlik ilişkisini feshettiğini açıkladı.

Michael Jackson, 2009’da öldüğü dönem babasından oldukça uzaklaşmıştı ve Joe Jackson’ın süperstarı görmeye geldiğinde korumalarının görüşmeye izin vermediği biliniyor.

Otobiyografisinde, Joe Jackson sert bir ebeveyn olduğunu kabul ediyordu ve bunun, çocuklarını zorlu bir gösteri dünyasına hazırlamanın tek yolu olduğuna inandığını yazdı. Öte yandan, fiziksel şiddet iddialarının çoğunu reddetti.

Çocuklarının kariyerlerinden dışlanan Joseph Jackson, hip-hop sanatçıları için heyecan verici bir çalışma başlattı, tutabileceği sözler verdi ve ülkenin dört bir yanından genç sanatçılar için yarışmalar düzenledi. Zamanının çoğunu Las Vegas’taki bir evde geçirdi ve binlerce kişiyi yarışma için seçmelere aldı.

ALT EDİLEMEYEN ÇOCUKLUK TRAVMASI

Michael Jackson’un çocuk istismarı iddialarıyla karşı karşıya kaldığı dönem, basına yansıyan kimi uzman görüşlerinde, Michael’ın bir türlü alt edemediği “çocukluk takıntısı” da defalarca dile getirildi. Yanı sıra çocukluğu döneminde iri burnu nedeniyle babasının alay konusu olan Michael, kendisine “Koca Burun” adını takan babasıyla asla sıcak bir ilişki kuramamıştı. Michael Jackson’ın geçirdiği birçok estetik ameliyatın temelinde bu etkenin büyük bir rolü olması muhtemel görünüyor.

Anlaşıldığı kadarıyla, Michael Jackson, mutsuz geçen çocukluğu nedeniyle bir yetişkin olmayı kabullenemiyor, gündelik hayatında beklenmedik tavırlar geliştiriyordu. Kendisini bir çocuk olarak hayal etmesi nedeniyle, yetişkin dünyada çoğu insana garip gelen davranışlar sergiliyordu. Sonuç olarak, babasının yol açtığı hasar, Michael Jackson’da onarılamaz travmalara yol açmıştı.

Aile, 2010 yılında Michael’ın doktoru Conrad Murray’in, Michael’ın aşırı doz ilaç nedeniyle ölümüne yol açmasıyla ilgili duruşma esnasında bir araya geldi. Joseph, Katherine ve Michael’ın kardeşlerinin birçoğu, Murray’in kasıt olmaksızın adam öldürme suçundan hüküm giymesine tanıklık etti ve bu karar, aile için bir teselli kaynağı oldu.

ÖLÜMÜ

Haziran 2018’de Joe Jackson’ın ilerleyen kanser sorunu nedeniyle hastaneye yatırıldığı açıklandığı. Sonrasında, kızı Janet ona “inanılmaz bir baba” diyerek 2018 Radyo Disney Müzik Ödülleri’nde övgülerde bulundu.

Jackson, 27 Haziran 2018 günü, sabahın erken saatlerinde, Las Vegas’taki Nathan Adelson Hastanesi’nde öldü.

Michael Jackson’ın varisleri tarafından yapılan açıklamada, “Bay Jackson’ın vefatı nedeniyle, Bayan Katherine Jackson’a ve ailesine başsağlığı dileklerimizi ve derin üzüntülerimizi sunarız,” açıklaması yapıldı. Torunları, büyükbaba Jackson hakkında şunları söylüyordu: “Son yıllarda Joe ile sıcak bir ilişki geliştirdik ve onu gerçekten çok özleyeceğiz.”

Kaynak:

https://www.jwjackson.com/about-joejackson/

https://www.theguardian.com/music/2018/jun/27/joe-jackson-father-of-michael-jackson-dies-at-89

https://www.theguardian.com/music/2018/jun/27/joe-jackson-one-of-the-most-monstrous-fathers-in-pop

https://www.biography.com/people/joseph-jackson-467150

http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-1327935/Michael-Jacksons-father-Joe-admits-beatings-abuse-Oprah.html

https://abcnews.go.com/Entertainment/wireStory/joe-jackson-turned-children-stars-price-56223542