Trump’ın keyfi anlaşmaları ABD ekonomisini zorluyor

ABD’deki ekonomistler ve kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor’s, Trump’ın keyfi ticaret kararları konusunda uyarıyor: Petrol fiyatlarındaki yükseliş eğilimi ve ABD ile Çin arasındaki ticaret çekişmesi, küresel ölçekte bir tehdit yaratıyor.

Google Haberlere Abone ol

Tim Wallace *

ABD’de gerçekleşen vergi kesintilerinin coşkusu yerini ticaret ve petrol fiyatları konusunda yaşanan korkuya bıraktı. Analistler Başkan Donald Trump’ın vurdumduymaz politikalarının Amerikan ekonomisini sarstığını belirtiyor.

Ham petrol fiyatları varil başına 80 dolara ulaşmış durumda. Bu, 2014 yılından bu yana görülen en yüksek seviye. Analistler, ABD’nin İran’la olan nükleer anlaşmadan çekilmesinin durumu daha da kötü etkileyeceğine inanıyor. Bank of America-Merrill Lynch’den Fransico Blanch “Eğer önümüzdeki altı ay içinde yeni bir İran anlaşması gündeme gelmez ya da Opec/Rusya üretim kesintilerini 2019’a kadar uzatmazsa, küresel petrol pazarı büyük olasılıkla daha fazla kemer sıkacak,” diyor.

PETROL FİYATLARI TEHLİKELİ SEVİYEYE YÜKSELİYOR

Oxford Economics ise 2018 yılı için ortalama fiyatı 72 dolar olarak öngördü ve bunun ekonomi üzerinde ciddi etkileri olabileceğini belirtti: “Eğer bu yıl ham petrol fiyatları varil başına ortalama 70 Dolar gibi bir fiyatta seyrederse, Amerikan ekonomisi yüzde 0.7 mali teşvikin yarısı oranında düşebilir,” diyor Gregory Daco. “Bu durum sürerse, yükselen petrol fiyatları küresel ölçekte etki yaratır.”

“Petrolde bir petrol krizi yaşanırsa, en  fazla Çin, Hindistan, Endonezya gibi gelişmekte olan büyük pazarlar olacağını öngörüyoruz. Petrol kullanımını azaltmış olan gelişmiş ekonomiler de bunun etkisini hisseder ama bu daha sınırlı bir etki olur.”

Bununla birlikte, kredi derecelendirme kuruluşu Standart and Poor’s da uyarıyor: ABD ve Çin arasındaki ticaret çekişmesi de büyüme konusunda bir tehdit oluşturuyor. ABD Baş Ekonomisti Beth Ann Bovino, “ABD ile Çin arasındaki ticaret çatışması sürdükçe, ülkeler arasındaki soğukluk ya da çatışmaların artışının dünyadaki en büyük iki ekonomi üzerinde de etkileri olacağı görülüyor,” diyor.

ÇİN’İN MİSİLLEMESİ İŞSİZLİK ORANLARINI YÜKSELTEBİLİR

Bovino, “ABD tarafından planlanan gümrük vergileri enflasyona en az yüzde 0.2 etkide bulunacak,” diye ekliyor: “Bu seviye tek başına Federal rezervi fiyatları daha hızlı yükseltme konusunda kışkırtmaz belki ama tedarik zincirinde birikmekte olan baskının üzerine bir de enflasyon baskısı koyacağı açık. Buna bazı endüstrilerde işten çıkarmalar da eklendiğinde –yaklaşık 2 milyon Amerikalının Çin’in misilleme amaçlı gümrük vergileri neticesinde işlerini kaybedebilecekleri öngörülüyor- iki ülke arasındaki gerilimin hissedilir bir şiddette etkileri olacağını söylemek mümkün.’’

* Yazının aslı Sydney Morning Herald sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: İdil Karşıt)