Modi, Çin’i kışkırtmaktan vazgeçmeli

Hindistan’ın, Çin’in Güney Tibet bölgesi üzerindeki hak iddiası, iki ülke arasında son derece hassas bir konu. Kendilerinin de bildiği üzere Yeni Delhi yönetimi, bu meseleyi dikkatle ele almalı.

Google Haberlere Abone ol

Çin ve Hindistan birliklerini arasında, geçen yıl iki ay boyunca süren sınır çatışmaları sona erdikten sonra hem Pekin hem de Yeni Delhi, daha sorunsuz ve istikrarlı ilişkiler kurma arzularını dile getirdiler.

Buna karşın, Hint basınında Başbakan Narendra Modi’nin kontrolü altındaki ve bu yılın başlarında “Arunaçal Pradesh” adıyla andığı ettiği tartışmalı bölgeyi ziyaret etmeyi planladığı yönünde çıkan haberler, doğal olarak Çin’deki birçok insanın dikkatini çekti.

Hindistan’ın, Çin’in Güney Tibet bölgesi üzerindeki hak iddiası, iki ülke arasında son derece hassas bir konu ve Yeni Delhi’nin bildiği üzere, dikkatle ele alınmalı.

BÖLGE ÜZERİNDE HAK İDDİA ETMEMELİ

Açıkçası, eğer Modi tartışmalı bölge üzerinde bu tür bir iddiada bulunursa, bu, Donglang çatışmalarının geçen yıl barış içinde çözülmesinin ardından iyileşmesi beklenen ikili ilişkilerde, Çin’i provoke edecek ve yeni bir soruna yol açacak.

11 Aralık günü Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, Yeni Delhi’de Rusya ve Hindistan’dan mevkidaşlarıyla üçlü bir dışişleri bakanları toplantısına katıldı. 22 Ocak günü Çin Devlet Konseyi Üyesi Yang Jiechi, Çin ve Hint özel temsilcileri arasında Yeni Delhi’de gerçekleşecek sınır sorunları konulu müzakere turuna katılacak.

Her iki görüşme de Çin-Hindistan ilişkilerindeki iyileşmenin işaretleri olarak yorumlandı ve Modi de dahil olmak üzere, her iki tarafın üst düzey yetkilileri, görüşmeleri, ilişkilerin iyileşmesine dair olumlu işaretler olarak yorumladılar.

Öte yandan, güvensizlik duygusu ve duyulan kuşkuların büyük ölçüde giderilmesi için henüz erken ve Modi’nin planlanan ziyareti, iki komşu arasındaki ilişkilerdeki pürüzleri gidermek ve uzun süredir devam eden sınır sorunlarını çözmek için elverişli bir ortam sağlamayacak.

Geçtiğimiz hafta The Economic Times gazetesinde yayınlanan bir habere göre, önümüzdeki ziyaretin Çin’e “güçlü bir işaret” gönderilmesi için vesile olacağı ve Hindistan’ın, Hint liderlerinin “sınır eyaletine” yaptıkları ziyaretlerde Çin’in protestoları nedeniyle erteleme yoluna gitmeyeceği aktarıldı.

SADECE ÇİN DEĞİL, ENDONEZYA DA ENDİŞELİ

Hindistan’ın yol açtığı yeni provokasyon, yalnızca yeni bir protestoya neden olmakla kalmayacak, aynı zamanda Yeni Delhi’nin bölgedeki nüfuzu nedeniyle Endonezya’yı endişelendirecek ve Pekin’le rekabetinden dolayı zaten sorunlu olan ilişkileri daha da sorunlu hale getirecek.

Buna karşın, bölgedeki iki büyük ülke olarak, iki komşu arasındaki farklılık ve anlaşmazlıkları gereğince ele alarak, çözüm bulmak mümkün. Bu, iki tarafın sınır anlaşmazlıklarını çoğaltıcı herhangi bir hareket yapmamasına bağlı.

İşbirliği gibi rekabet de böylesine büyük komşular arasında doğaldır; ancak farklarının rakiplerle bir savaşa yol açmaması noktasında dikkatli olmak gerekiyor.

Hint basınında çıkan haberler doğrultusunda, Modi tartışmalı sınır bölgesine bir ziyaret planlıyorsa, bunu yaparken kesinlikle doğru yönde ilerlemekte olan ikili ilişkileri zedelemeyecek bir şekilde planını yeniden gözden geçirmeli.

Yazının aslı China Daily sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)