ÇKP kongresinde refah vaadi

Çin’de Xi Jinping Komünist Parti Genel Sekreterliği’ne yeniden seçildi ve ülkenin önüne önümüzdeki iki yüz yıllık dönem için hedefler koyarak, yeni bir sosyalizm vizyonuyla rehberlik yapmayı planladıklarını vurguladı.

Google Haberlere Abone ol

An Baijie *

Genel Sekreter Xi Jinping, geçtiğimiz çarşamba günü, dünyanın en büyük siyasi partisinin "İki Yüz Yıllık Hedefleri" için çaba göstereceğini açıklayarak, ikinci defa Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi’ni (ÇKP-MK) yönetmesi için yeniden seçildi. Xi, ÇKP Merkez Komitesi’nin 19. Genel Kurulu’nda partinin yeni vizyonunu gazetecilerle paylaştı ve önümüzdeki beş yıl için bir yol haritası açıkladı.

Xi, yeni seçilen 19. ÇKP Merkez Komite Siyasi Büro Daimi Komitesi’nin diğer üyelerini de tanıttı: Li Keqiang, Li Zhanshu, Wang Yang, Wang Huning, Zhao Leji ve Han Zheng.

Bunun yanı sıra, ÇKP Merkezi Komite Siyasi Büro Daimi Komitesi'ndeki yedi kişi de dahil olmak üzere 25 üyelik Genel Kurul seçimini de yaptı. Bunlardan on beşi Siyasi Büro’nun yeni üyelerinden oluşuyor.

Çin Seddi'ni resmeden dev bir Çin tablosunun önünde yaptığı konuşmasında Xi konuşmasında “ÇKP Merkez Komitesi’nin genel sekreterliğine tekrar seçildim,” dedi. “Bunu sadece çalışmalarıma verilmiş bir onay değil, aynı zamanda beni teşvik edecek bir cesaret takviyesi olarak görüyorum,” diye ekledi.

Xi, yeni liderliğe verdikleri destek nedeniyle partinin tüm üyelerine teşekkür etti ve “Görevimizi yerine getirmek, misyonumuzu gerçekleştirmek ve onların güvenine layık olmak için gayretle çalışacağıma söz veriyorum,” dedi.

ÖNÜMÜZDEKİ BEŞ YIL ATILIM DÖNEMİ OLACAK

Yeniden seçilen Genel Sekreter, gazetecilere verdiği demeçte, önümüzdeki beş yıl boyunca birçok önemli dönüm noktası ve alametler göreceklerini ifade etti.

“Devrimin yüzüncü yılını hedeflemekle kalmamalı, ikinci yüz yıl hedefine doğru yola çıkmalıyız,” diyor.

“İki Yüz Yıllık Hedefler”, 2020’de kutlanacak olan Çin Halk Cumhuriyeti’nin ve ÇKP’nin yüzüncü yıldönümüne kadar, her açıdan mütevazı ve refah içinde bir toplum inşa etme ve modern bir sosyalist ülke kurma amacını taşıyan stratejik hedefleri ifade ediyor.

2018’de (sosyalist) reformların başlatılmasının 40. yıldönümünde yapılacak kutlamalarda kendisinin de yer alacağını belirten Xi, reformları büyük bir ölçekte derinleştirmek ve hareket alanlarını daha da genişletmek için kararlı bir çalışma göstereceğini ifade etti.

2019 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 70. yıldönümü kutlanacak. ÇKP, 13. Beş Yıllık Plan’da (2016-20) kayda geçen tüm görevleri gerçekleştirme, Çin’in geleceğine dönük yeni planlar oluşturma ve tüm çabaların gelişimini takip etme yönündeki çalışmaların devam edeceğini belirtti.

DAHA MÜREFFEH BİR TOPLUM

Xi de 2020 yılına dek her alanda orta derecede müreffeh bir toplum kurma kararlılığını vurguladı. Partinin, insan odaklı bir kalkınma felsefesine bağlı kalması gerektiğini ve halkın ortaya koyduğu azmi arttırmak ve herkes için müşterek refahı sağlamak için istikrarlı bir ilerleme kaydedilmesi gerektiğini belirtti.

Xi, “Çin ulusunun ebedi refahı için mücadele eden bir parti açısından yüz yıllar, sadece hayatın başlangıcı anlamına gelir. Dünyanın en büyük siyasi partisi olan ÇKP, bu statüsüne yakışır biçimde davranmalıdır,” dedi.

Xi, Çin’in paylaşılan ortak gelecekte küresel bir topluluk kurmak amacıyla diğer halklarla birlikte çalışacağını ve insanlığın tamamı için barış ve gelişime daha fazla katkı ve yenilikler sunacağını söyledi.

ÇKP kongresine 165 ülkeden toplam 452 büyük siyasi parti 855 tebrik mesajı gönderdi.

Xi, medya kurumlarını da Çin’in gelişimini ve ilerleyişini takip etmeye ve Çin’i daha derinlemesine öğrenmeye ve haberleştirmeye davet etti. Xi Jinping medyaya yönelik davetini “Başkalarından büyük övgüler almalıyız; ancak tarafsız bildirimleri ve yapıcı önerileri memnuniyetle karşılıyoruz; çünkü bizim sloganımız şöyle: “Övgü peşinde koşmaktansa, faziletimle evreni doldururum,” sözleriyle ifade etti.

AMAÇ DÜNYA GENELİNDE REFAHI ARTIRMAK

Analistler, ÇKP’nin “İki Yüz Yıllık Hedeflerinin” yalnızca Çin toplumunun yenileşmesi açısından değil, aynı zamanda dünya genelinde ortak bir gelişim ivmesi sağlaması açısından da önemli olduğunu belirtiyorlar.

Merkezi Pakistan İslamabad’da bulunan Dawn News muhabiri Raza Han, ÇKP’nin 2020 yılına kadar yoksulluğun ortadan kaldırılması yolundaki hedefinin dikkat çekici olduğunu söylüyor. “Çin’in büyük bir nüfusu var, bu sebeple son yıllarda birçok insanın yoksulluktan kurtarılması oldukça büyük bir başarı olacak,” diyor.

Çin, kalkınma deneyimlerini “Kuşak ve Yol Projesi” gibi küresel ekonomik büyümeye katkı sağlayacak ortamlarda diğer ülkelerle paylaşmak istediğini de belirtiyor.

Hindistan’ın en büyük bağımsız haber servislerinden IANS muhabiri Sharma Gaurav, ÇKP’nin yeni liderliğinin Çin’in gençleşmesi hedefini durmaksızın çalışarak yerine getirmeye kararlı olduğunun görüldüğünü ifade ediyor. Katıldığı basın toplantısının ardından, “Yetkin bir liderlik olacağından eminim,” diyor.

Xi’nin, insanlık için ortak amaçlarla geleceğin toplumunu yaratma önerisi, tüm dünya ölçeğinde anlamlı olan kapsamlı bir kalkınma anlamına geliyor.

Çin İletişim Üniversitesi Uluslararası Araştırmalar Bölümü Başkan Yardımcısı Jin Yong, Xi’nin gazetecilere verdiği demeçte, büyük bir ülkenin lideri olarak stratejik vizyonunu ortaya koyduğunu belirtiyor.

Jin, halka yönelik içten sözlerini ve halkın refah ve mutluluğu için süren çabalar konusundaki kararlılığını hissettiriyordu,” diyor. Jin, Xi’nin sözlerinin insanların “içini ısıttığını” da sözlerine ekliyor.

* Yazının aslı China Daily sitesinde yayınlanmıştır. (Çeviren: Tarkan Tufan)