Çalışanı intihara sürükleyen 300 şirket kara listede

Japonya ülkesindeki intiharları on yılda yüzde 30 düşürebileceğini söylüyor. Devlet konuya el attı ve çalışanlarını intihara sürükleyen 300 şirketi ifşa etti.

Google Haberlere Abone ol

Toshifumi Kitamura *

Japonya önümüzdeki 10 yıl içerisinde intihar oranları yüzde 30 oranında düşürmeyi planlıyor. Hükümet salı günü ekstrem çalışma saatlerini biraz düzelterek dünyadaki en yüksek intihar oranlarından birini düşürmeyi planlıyor.

Japonya G7 ülkeleri arasındaki en yüksek intihar oranına sahip. Senede 20 bin civarı insan intihar ettiği için hükümet durumu kritik olarak tanımlıyor. 2015 yılında Japonya'daki intihar oranı 100 bin kişide 18 buçuktu.  Hükümet 2025’e kadar bu oranı 13’ün altına düşürmeyi hedefliyor. Ülkede intihar edenlerin sayısı 2003 yılında  zirve yaparak 34 bin 427 kişiye kadar ulaştı. İntiharlar yıllar içinde düşmeye devam ederken geçen seneki son rakam 21 bin 897 civarındaydı.

Düşüşlerin sebebi olarak devletin bu konuda ulusal çapta tedbirleri koyması gösteriliyor. Hükümet tarafından bu konuda oluşturulan ilk plan  2005 senesinde yapıldı. Kabine tarafından onaylanan bu plan her beş senede bir yenileniyor.Devlet, doğum sonrası depresyon ve LGBTİ bireylere uygulanan ayrımcılık gibi sorunlara da eğilinmesi gerektiğine dikkat çekiliyor.

AYDA 100 SAATTEN FAZLA EK MESAİ

Hükümet planında  iş odaklı intiharları aza indirgemeye çalışılacağı söyleniyor. Planda ekstrem çalışma saatlerini azaltmak, ve patronlar tarafından yapılan istismarları engellemek ana amaçlarından biri olacağı söyleniyor. Tokyo, iülkedeki en büyük reklam ajansı olan Dentsu'nun genç bir çalışanı hayatına son verdiğinden beri intiharlarla mücadelede ivme kazanmak istiyor. Dentsu'da, sürekli olarak ayda 100 saatten fazla ekstra mesai girişi yapılıyor.

300 FİRMALIK KARA LİSTE YAYINLANDI 

2015 yılında Matsuri Takahashi isimli bir vatandaşın ölümü ülke medyasında ses getirmiş, manşetlere oturmuştu. Takahashi vakası, hükümeti fazla mesaiyi haftada 100 saatle sınırlandıran bir yasal düzenleme yapmaya teşvik etti. Tasarıyı eleştirenler 100 saat ek mesainin bile fazla olduğunu vurguluyor. Mayıs ayında Çalışma Bakanlığı ilk defa Dentsu'yu da içine alan 300'den fazla işvereni kapsayan bir kara liste yayımladı. Listede çalışanlarına hukuk dışı fazla mesai de dahil muhtelif iş yeri ihlali yapan firmalar yer alıyor.

Yazının orijinali Japan Today'in sitesinde yayınlanmıştır.