Dünya Forum: Dört yeni gezegen!

Uzayda dört yeni gezegen bulundu... Scarlett Johansson, Ivanka Trump'ın röportajına hayal kırıklığı dedi... İznik'te bulunan Roma lahitleri açıkhava müzesinde sergileniyor... Brezilya eski Maliye Bakanı suçlamaları reddediyor... Sentetik biyoloji nasıl dev bir endüstriye dönüştü? Japonya Başbakanı Kuzey Kore'ye neden kınadı? Hepsi Dünya Forum'da...

Google Haberlere Abone ol

Tarkan Tufan

[email protected]

DUVAR - Nisan ayının ilk haftası, Suriye’de yaşanan kimyasal saldırı ve ardından gelen ABD saldırısı nedeniyle tansiyonun daha da yükseldiği bir hafta oldu. ABD ve Rusya’nın yaptığı açıklamalarla durumun vahameti gitgide artarken, Suriye hükümeti, kimyasal silah kullandığı iddialarını kesin bir dille reddediyor ve saldırı konusunda İslam Devleti’ni işaret ediyor. İngiltere’nin eski Suriye Büyükelçisi de bu açıklamaları destekleyen görüşler dile getirdi. Ortadoğu’nun savaş sarmalı daha fazla karmaşıklaşırken, ABD’de yeni hükümetin inşası konusunda sorunlar yaşanıyor, Japonya’da Kuzey Kore alerjisi daha da yükseliyor ve bilim dünyası yeni keşiflerle insanlığa yeni ufuklar sunuyor.

Savaş ve şiddetin gölgesinden kurtulamadığımız bir hafta daha böyle sona ererken, gürültülü manşetlerden sesini işitemediğimiz haberleri kısaca derledik. Buyrun Dünya Forum’a...

The Guardian gazetesinin 7 Nisan tarihli haberinde, ABC televizyonunda Stargazers adlı bir programa katılan genç teknisyenin astrofizik alanındaki buluşuna yer veriyor. Avustralya Darwin'de yaşayan 26 yaşındaki Andrew Gray, ABC'de Stargazers Live adlı bir etkinliğine katıldı ve dört yeni gezegen keşfetti.

Bilim insanları, keşfedilenler arasında güneş sistemine benzeyen yalnızca bir avuç yıldız sistemi olduğunu ve keşfin, bilim insanlarının gezegenlerin nasıl oluştuğunu bulmalarına yardımcı olabileceğini açıkladılar. Dört gezegenin yörüngesinin farklı hızlarında görünen "rezonans" ın istikrarlı bir sistem olduğunu gösterdiği belirtiliyor.

Bulgu, muazzam miktarda verinin ilgi odağı olan yerleri kataloglayan ve 7000'den fazla gönüllüyle sürdürülen Crowdsourcing çalışması sırasında bulunan, 90'dan fazla teyit edilmiş yeni gezegen arasında "en heyecan verici" olanıydı. Dış gezegen araştırması yapan kaşifler, uzak yıldızların parlaklığını Kepler teleskobundan gelen bilgilerle gözlemliyor ve yörüngelerinin önünde dolaşan bir gezegenin işareti olarak yanıp sönen sinyaller arıyor.

Julia Zemiro ile birlikte üç bölümlük televizyon programına ev sahipliği yapan Profesör Brian Cox, Stargazing Live etkinliği sırasında şimdiye kadar yapılan en önemli keşif olduğunu söyledi: "Sonuçlar harika ve bu, ilginç bir sürpriz oldu."

ivankatrump

SCARLETT JOHANSSON, IVANKA TRUMP’A VERDİ VERİŞTİRDİ

Huffington Post gazetesinde yer alan haberde, Ivanka Trump’ı sözünü esirgemeden eleştiren ünlü aktris Scarlet Johansson’a yer veriliyor. Johansson, Trump'ın CBS’e verdiği röportaj için “hayal kırıklığı” dedi.

Johansson perşembe günü “Halkın savunucusu olarak işe girdiysen, o zaman halkı savunmak zorundasın. Aynı anda her iki taraftan da (hem iktidar hem de halk) olamazsın.” sözleriyle Başkan Trump’ın kızı ve danışmanı olan Ivanka Trump’a sert çıktı.

Johansson'un yorumları, Trump'ın Çarşamba günü Gayle King'le yaptığı röportaja atıfta bulunuyordu ve Trump, babasının başkanlık faaliyetleri üzerinde kendi etkisinin göz önünde olmaktan çok, arka planda yürüyeceğini söyledi.

Ivanka, King'e “kadınların ekonomik gelişimini savunacak” bir pozisyonda olacağını söyledi; ancak etkinin görünür olmayacağını sözlerine ekledi.

Ancak Johansson, Trump'ın çok daha fazla şey yapması gerektiğini düşünüyor ve röportajı bir “hayal kırıklığı” olarak nitelendiriyor.

Johansson “Eski moda bir kavram (...) Modası çok geçmiş (...) Ve dün yaptığı röportajdan dolayı çok hayal kırıklığına uğradım.” açıklamalarıyla medyanın ilgi odağı oldu.

Johansson, Trump'ın babasının danışmanlığını yapmasının, bulunduğu konuma ilişkin muazzam bir israf olduğunu da sözlerine ekledi. “Sadece ses anlamında büyük bir etki yaratma şansı var ... Geçmişte birkaç kez karşılaştım, iyi konuşan, akıllı, zeki bir kadın ... durumu kendisi beni rahatsız ediyor."

izniklahit

İZNİK’TE LAHİTLERİN BULUNDUĞU TARLA LAHİT MÜZESİ OLUYOR

6 Nisan tarihinde Arkeofili adlı internet sitesinde yayınlanan haberde, Bursa’nın İznik ilçesi Hisardere köyü yolu üzerinde geçtiğimiz yıl bir zeytin tarlasında çıkan Roma dönemine ait lahitlerin turistlerin ziyaretine açılacağı bildiriliyor.

Sözü geçen mevkide geçtiğimiz yıl definecilerin üst kapağını kırmış olduğu bir lahit bulunmuştu. İznik müzesi Müdürlüğü’nce başlatılan kazılar sonrasında, 3. yüzyıldan kalma lahit ortaya çıkarılmıştı.Lahitin bulunduğu alanda yapılan sonraki kazılarda 3 lahit daha bulunarak, lahitlerin bulunduğu bölge Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kamulaştırılarak sit alanı ilan edildi. Yapılan çalışmalardan, bölgenin Roma dönemine ait bir Nekropol (antik dönem mezarlık alanı) olduğu sonucuna varılmıştı.

Yaklaşık on beş dönümlük bir alana yayılan Nekropol bölgesi, lahitlerin halkın ziyaretine açılması amacıyla düzenlendi. İznik Belediye Başkanı Osman Sargın, “Hisardere köyü yolundaki zeytinliğin kamulaştırılmasına yönelik mahkeme işlemleri sürüyor. Sonuçlandığında burasını açık hava lahit müzesi yapacağız. Müzedeki lahitler de bu alana taşınacak. Türkiye’nin ilk lahit müzesi İznik’te olmuş olacak. Bu da İznik’in dünya turizmine yeni bir pencere açmış olacak” açıklamasıyla son durumu da kamuoyu ile paylaşmış oldu..

leninmoreno

EKVADOR’DA SEÇİM SONUCU: LENIN MORENO ZAFERE ULAŞTI

The Guardian gazetesinde Dan Collyns imzasıyla 7 Nisan günü yayınlanan haberde, Ekvador seçimlerinin gözde adayı Lenin Moreno’nun açıklamalarına yer veriliyor. Moreno, dünyanın en sıkıntılı devlet başkanlığı koltuklarından birine oturmaya hazırlanırken, son dönemde üç kat artan yoksulluğu azaltmaya, yolsuzluğa son vermeye ve medya alanında düzenlemeler yapmaya söz verdi. Yeni başkan adayının politik iddiaları ve kibar tonu, Güney Amerika ülkesinin son on yıldaki siyasetine egemen olan Rafael Correa'nın gölgesinde kalacağına ilişkin suçlamaları boşa çıkarmak üzere tasarlandı. “Kararları yeni hükümetle gerçekleştireceğim.”

Correa'nın 2007-2013 yılları arasında başkan yardımcısı olan Moreno, Çarşamba günü Quito'daki yabancı gazetecilere verdiği demeçte, “Ben kendi tarzımla çalışmaya devam edeceğim” demişti. Moreno, Ekvador'un bazı Latin Amerika ülkelerinde yaşanan son yenilgiler karşısında “21. yüzyıl sosyalizminin” taşıyıcısı olduğunun altını çizerek yaklaşık iki puan kazandı.

Rakibi Guillermo Lasso ise yenilgiyi kabul etmeyi reddetti. Sağcı eski banka patronu, seçim sonuçlarını “gayrimeşru” diyerek reddetti ve oyların yeniden sayılması talebi kabul edildi. Moreno'nun sevimli tarzıyla, “eli sıkışma” teklifine rağmen, oyların %48'ini alan Lasso seçim sonuçlarını kabul etmiş değil.

mantega

BREZİLYA ESKİ MALİYE BAKANI, ODEBRECHT'İN SUÇLAMALARINI REDDETTİ

Lİse Alves imzasıyla Rio Times adlı sitede yayınlanan haberde, Brezilya'da yürütülen yolsuzluk soruşturmalarına dair haberlere yer veriliyor. Eski devlet başkanı Rousseff'in avukatı Flavio Caetano'nun aktardığına göre Brezilya eski maliye bakanı Guido Mantega perşembe günü, ülkenin en büyük inşaat holdingi Odebrecht'in eski CEO'su Marcelo Odebrecht tarafından yapılan açıklamalarda Rousseff'in kampanyasına yasadışı olarak yapılan katkılarının bir 'kurgunun parçası' olduğunu söylediğini açıkladı: "Guido Mantega, Marcelo Odebrecht'in tüm açıklamalarının yalan olduğunu söyleyerek çok sert ifadeler kullandı. Marcelo Odebrecht'in inanılırlığı hak eden bir açıklaması yok. Hepsi yalan ve O [Mantega] Marcelo Odebrecht'in ifadesinin bir kurgunun parçası olduğunu söylüyor" diye ekliyor Caetano.

Rousseff'in avukatı, Federal Seçim Mahkemesi tarafından 2014 cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında yasadışı kampanya katkılarına ilişkin yapılan soruşturmayla ilgili olarak Mantega'nın Sao Paulo Bölge Seçim Mahkemesi (TRE) binasındaki ifadesine eşlik etti. Mantega, ifadeyi eski devlet başkanı Dilma Rousseff'in tanığı sıfatıyla verdi. Mantega, 2006'dan 2014'e kadar sekiz yıldan fazla süredir Maliye Bakanı olarak görev yapıyordu ve Luiz Inacio Lula da Silva'nın ikinci hükümetinde ve Dilma Rousseff'in ilk döneminde görev yapmıştı.

sentetik biyoloji

YAPAY YAŞAM PROJESİ MİLYAR DOLARLIK BİR ENDÜSTRİ YARATIYOR

Reuters haber ajansının 6 Nisan tarihli ve Ben Hirschler imzalı haberi, insanoğlunun sonsuz yaşam hayâli üzerine bilgiler sunuyor. Bilim insanları hayatı sıfırdan yaratmaya git gide yaklaşıyorlar ve teknolojik öncüler, bu güne dek sahip olduğumuz inançları sarsacak türden bilgiler paylaşıyorlar.

Etik ve güvenlik endişelerine rağmen, yatırımcılar sentetik biyolojinin geniş pazar potansiyeli ve organizmaların nasıl çalıştığını belirleyen genetik kodun yazımını sanayileştiren DNA sentezinin maliyetini düşürüyorlar.

Mevcut biyoteknoloji zaten insülin veya genetiği değiştirilmiş bitkiler gibi ilaçlar yapmak için kullanılırken, bütün genleri veya genomları sentezlemek çok daha geniş kapsamlı değişiklikler yapma imkânı tanıyor.

Facebook (FB.O), Uber [UBER.UL] ve Zynga (ZNGA.O) gibi tanınmış yatırımları içeren bir Silikon Vadisi girişim sermayedarı olan Matt Ocko, "Sentetik biyoloji şirketleri artık daha fazla herhangi bir teknolojik iş tanımlayan yıkıcı, endüstriyel ölçekli değer önermeleri haline geliyor" diyor. "Bu endüstriyi sürdüren ve hızlandıran şey, bugün daha etkin, daha düşük maliyetli, daha hassas ve daha sürdürülebilir olması."

Bu hafta Londra'da bir araya gelen uzmanlar, bilimsel olanakların hızla geliştiğini ve DNA sentezinin maliyetinin 2003'tekine oranla 100 kat daha ucuz olduğunu, ancak düzenlemeyle ilgili belirsizliklerin ve kamuoyunun hayata müdahale etme konusundaki görüşleriyle ilgili belirsizliklerin sürdüğünü söylüyorlar.

Sentetik biyoloji ağı SynBioBeta'nın kurucusu John Cumbers, "DNA, bir sonraki programlanabilir araç olarak görülüyor ve Silikon Vadisi yatırımcılarının çoğu bu konuda heyecanlı" diyor. "Son 25 yılda yazılımın gücüne şahit oldular ve bir sonraki büyük adımı bekliyorlar."

forum

JAPONYA BAŞBAKANI ABE KUZEY KORE'Yİ KINADI

News on Japan adlı sitenin 6 Nisan tarihli haberinde, Kuzey Kore’nin devam eden füze denemelerine yer veriliyor. Japonya Başbakanı Shinzo Abe, Kuzey Kore'nin çarşamba günü Japon Denizi'ne düşen balistik füze denemesini şiddetle kınadı. Abe, Tokyo'daki başbakanlık ofisinde gazetecilere verdiği demeçte, füze denemesi için “ciddi bir provokatif hareket ve hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

Japon hükümeti, Pekin'deki elçiliği aracılığıyla Kuzey Kore'ye güçlü bir protesto notası iletti. Abe, Kuzey Kore'nin daha fazla provokasyon yapmasının engellenmesi ve durumun ele alınması için Japonya'nın Birleşik Devletler ve Güney Kore ile yakın işbirliği yapmaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.