Dünya basınının gözü Erdoğan'ın Ukrayna ziyaretinde: 'İşi zor, NATO yakından izleyecek'

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna ziyareti Batı basını tarafından çok yakından izleniyor. İlgili analizlerde, Erdoğan'ın Kiev-Moskova hattındaki arabuluculuk önerisinin 'zorlu' olduğu yorumu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'yla yaşanan kriz nedeniyle dünyanın gözünün çevrildiği Ukrayna'ya bugün yapacağı ziyaret dış basında geniş yer buldu. Haberlerde Erdoğan'ın arabuluculuk girişiminin olası başarısı sorgulanırken, Türkiye'nin hem Rusya hem Batı'yla ilişkileri nedeniyle 'ince bir çizgide yürüdüğü' yorumu yapıldı.

Erdoğan'ın Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'nin davetlisi olarak yapacağı ziyarette Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey'in 10'uncu toplantısı gerçekleştirilecek. Ziyaret sırasında iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşması dahi 12 anlaşma imzalanması da bekleniyor. Dünyanın dikkatiyse, Erdoğan'ın Moskova-Kiev hattında arabuluculuk yapma önerisine çevrilmiş durumda.

TÜRK YETKİLİ: ERDOĞAN TARAF TUTMAYACAK

Reuters ajansı ilgili haberinde, bir Türk yetkilinin arabuluculuk perspektifine dair yorumlarına yer verdi. İsmi açıklanmayan yetkili, Türkiye'nin krizde 'taraf tutmadığını' ve Erdoğan'ın ziyaret sırasında her iki tarafa da itidal çağrısı yapacağını söyledi. Ankara'nın bu 'çok önemli' ülkenin her ikisiyle de işbirliğini sürdürmek istediğini belirten yetkili, "Türkiye'nin yaklaşımı bir tarafı tutmak veya gerilimde bir ülkeye karşı çıkmak değil. Erdoğan'ın girişimi ve ileteceği bazı mesajlar sayesinde gerilimin yatışmasını bekliyoruz" dedi. 

THE GUARDIAN: ZORLU BİR DENGE

The Guardian gazetesinde diplomasi editörü Patrick Wintour'un imzasıyla yayımlanan analizde, Erdoğan'ın hem Moskova'yla ilişkileri sürdürüp hem Ukrayna'yı desteklemek konusunda hassas bir dengeyle karşı karşıya olduğu' belirtildi. Analizde, Türkiye'nin NATO üyeliğinin Rus yapımı S-400 hava savunma sistemlerinin alınması nedeniyle sorgulandığı belirtilirken, "Erdoğan, bir yandan Ukrayna'ya güçlü diplomatik desteğin devam ettiğini göstermek, bunu yaparken de Moskova'yla geçmişe dayalı karmaşık ilişkilerine zarar vermemek açısından zorlu bir denge ile karşı karşıya" denildi. 

'RUSYA DA ABD DE FAZLA ARABULUCU İSTEMİYOR'

Analizde, "Erdoğan'ın arabuluculuk öneri henüz Rusya tarafından kabul edilmedi. ABD Putin'le arabulucu sayısını asgariye indirmeye çalışıyor ve Rusya lideri de Ukrayna ihtilafını çözmenin en iyi yolunun, üçüncü bir taraf aracılığının yerine Beyaz Saray'la doğrudan ikili görüşmeler olduğuna inanıyor gibi görünüyor" ifadeleri kullanıldı. Analizde, Türkiye'nin geçtiğimiz sene Ukrayna ordusuna Bayraktar TB2 insansız hava araçlarını satmasının Rusya'nın tepkisini çektiği de hatırlatıldı. 

'NATO YAKINDAN İZLEYECEK'

The Guardian'ın analizindeki şu ifadeler de dikkat çekti: "Fakat NATO da, Putin'in ittifakın sınırlarının geriye çekilmesi yönündeki taleplerinin mutlak şekilde reddedilmesi konusunda Erdoğan'ın safları bozmayacağından emin olmak için ziyareti yakından izleyecektir."

FT: TÜRKİYE PUTİN'İN KIRMIZI ÇİZGİLERİNİN FARKINDA

Financial Times gazetesiyse ilgili haberinde, 'Erdoğan'ın Ukrayna’ya destek vererek Putin’le ince bir çizgide yürüdüğü' yorumu yaptı. Gazete, 'Türkiye'nin Kiev’i desteklemesinin ve insansız hava satışının Moskova’yı kızdırdığını' yazdı. Haberde, "Yıllarca Batı'ya sırt çevirmekle ve NATO’yu terk ederek Moskova’ya yüzünü dönmekle suçlanan Erdoğan Rusya’nın Ukrayna’ya müdahale  etmesinin tehlikeleri konusunda tekrar tekrar uyarı yapmak bir yana ülkeye SİHA (silahlı insansız hava aracı) tedarik etti. Bu destek Ankara’nın NATO müttefiklerini memnun etti” denildi. Financial Times, Türkiye-Ukrayna yakınlaşmasında 'kırmızı çizgi'nin geçilmesi halinde Putin’in bu durumu kullanabileceği ve Ankara'nın da bunu bildiği yorumu yaptı. (DIŞ HABERLER)