Dünya Bankası, Afganistan'daki projeleri yeniden başlattı

Dondurulan üç projenin devam edeceği ancak kız çocuklara yönelik eğitim yasağı nedeniyle eğitim projeleri için ayrılan yaklaşık 150 milyon doların bekletileceği belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dünya Bankası'nın Afganistan'da sağlık, tarım ve geçim kaynaklarına odaklanan üç proje üzerinde çalışmaya devam ettiği, ancak eğitim projeleri için ayırdığı yaklaşık 150 milyon doları bekletmeye devam edeceği duyuruldu. Banka, yaklaşık 600 milyon dolar değerindeki dört projeyi de, Taliban'ın kız çocukların eğitimini engellemesi konusundaki derin endişelerini öne sürerek mart ayı sonlarında askıya almıştı. Ülkede çoğu kız çocuğunun yedinci sınıftan sonra devlet okuluna gitmesi men edilmişti.

ABD Hazine Bakanlığı, Afganistan Yeniden Yapılanma Güven Fonu'nun (ARTF) yedi ortağı ve diğer büyük bağışçılarının cuma günü IMF ve Dünya Bankası'yla ülkenin artan ekonomik ve gıda güvenliği sorunlarını görüşmek üzere bir araya geleceğini duyurdu.

Reuters'ın haberine göre, Dünya Bankası dört program üzerinde çalışmayı durdurduğunda, Afganistan'daki kadınların ve kız çocukların eşitliğini desteklemek için ARTF tarafından finanse edilen tüm faaliyetlerin gerekli olduğunu kaydetmişti. Kaynaklardan biri, Afganistan'da derinleşen ekonomik krizin, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının tetiklediği gıda ve enerji fiyatlarının artmasıyla daha da kötüleştiği göz önüne alındığında, yetkililerin yaklaşık 450 milyon dolar değerindeki üç eğitim dışı proje için "hazırlıklara devam etmeye" karar verdiklerini söyledi.

KİŞİ BAŞI GELİR ÜÇTE BİRDEN FAZLA AZALDI

Geçen hafta Dünya Bankası, Afganistan ekonomisi için oldukça endişe verici bir rapor yayınladı. ABD liderliğindeki yabancı güçlerin çekilip Taliban'ın iktidarı ele geçirmesinin ardından 2021'in son dört ayında kişi başına gelirin üçte birinden fazla düştüğünü belirtildi. Rapor, Afgan hanelerinin yaklaşık yüzde 37'sinin yemeği karşılamak için yeterli parası olmadığını, yüzde 33'ünün yiyecek alabildiğini, ancak daha fazlasını yapamayacağını söylüyor. (DIŞ HABERLER)